onsdag 7. desember 2016

Album 2016: Utmarken - "Utmarken"


Vi holder oss til vårt broderfolk i øst, nærmere bestemt et band som kommer fra Västerbotten i Norrland. Utmarken debuterte i år med et sjøltitulert album fylt av rock med sterkt preg av svensk og skandinavisk folkemusikk. En sjanger det er en del band av i Sverige, bl. a. har jeg omtalt Nordman her i bloggen tidligere.

Og for å si det sånn, norrlandske turistsjefer trykker nok ikke Utmarken til sitt bryst, men trøster seg kanskje med at de synger på svensk.......


Mathias Gyllengahm er en bra vokalist og ikke minst er han tydelig i uttalen. Det er en egenskap som er undervurdert, og han får meget godt fram tekst og budskap. Det er mye mystikk, mørke og litt hekseri i tekstene, det er ikke akkurat hæla i taket-stemning Utmarken ønsker å sette lytteren i. Men dette er også ei skive som er en hyllest til det frie livet i de grisgrendte strøk nord i Sverige, som i "Til Skogs":


"Dråparen" er en av mine absolutte favoritter på denne skiva:


Skal jeg utsette noe på Utmarkens debutalbum så er det at også her er det litt repeterende, jeg får enkelte ganger følelsen av at en del av sangene går over i hverandre. Men bevares, dette er et band som absolutt har en god del å fare med og det skal bli spennende å følge deres utvikling. De er en sterk motvekt til den hippe, urbane musikken som fyller hitlistene, og jeg vet ihvertfall hva jeg da vil høre på ti av ti ganger!

Karakter: 4,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar