lørdag 24. desember 2016

Album 2016: Moddi - "Unsongs"

 
Pål "Moddi" Knjutsen har fått mange lovord for sitt talent, men jeg må innrømme at jeg til tross for det ikke har somla meg til å høre så mye på han. Men med "Unsongs" har han stått for årets mest spennende albumprosjekt ved å spille inn 12 sanger som er blitt forbudt av myndighetene i forskjellige land. Som oftest i totalitære regimer, men ingen regel uten unntak.......

Derfor var det med stor spenning jeg satte meg ned for å lytte nærmere på denne skiva. Og la meg si det med en gang: Dette er noe av det sterkeste jeg har hørt noen gang. At en ung norsk artist gjør dette og bringer undertrykte mennesker og låtskrivere fram i lyset er rimelig unikt. Når musikken også står i stil til budskapet, da er det bare nødt til å bli bra. For Moddi klarer med måten han har fått arrangert sangene på å forsterke budskapet.

Ta f. eks. "Punk Prayer" fra russiske Pussy Riot. Forbudt i Russland, video spilt inn utenfor et kapell så og si på russergrensa i Grense Jakobselv. Pussy Riot ble fengsla etter framførelsen av denne i ei kirke. Og framført med den inderligheten sangen fortjener. Så sterk var denne sangen at en russisk konsul advarte Moddis russiske backingkor om at de ville bryte russisk lov ved å framføre den på en konsert de skulle ha i Kirkenes. Moddi backa ut av hensyn til koret, men jeg har tenkt med meg sjøl at han kunne jo framført den uten koret på scena.


Kate Bushlåta "Army Dreamers" forsvant brått fra BBC's spillelister da gulfkrigen starta i 1991. BBC har aldri kommentert om det var en boikott, men samtidig ble både sanger med Beatles, Frank Sinatra og ABBA fjerna fra spillelista deres.


"A Matter of Habit" er også veldig sterk, og musikken er nydelig! Skrevet av israelske Alona Kimhi, framført av den kjente israelske artisten Izhar Ashdot, og er basert på vitnesbyrd fra Vestbredden. Sjølsagt forbudt av myndighetene i Israel.


Et rett ut vidunderlig prosjekt av Moddi. Jeg blir rørt av at en norsk artist gjør dette, og når både budskapet og musikken er så vanvittig bra så blir det et av årets sterkeste album for meg, ja faktisk det sterkeste albumet jeg har hørt på svært lenge. Så karakteren her er den jeg minst har tvilt på i år.

Karakter: 6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar