lørdag 9. september 2023

Zach Bryan - Zach Bryan (og countryens Nirvana-øyeblikk)


I går kom jeg over en ny video med min favoritt YouTuber, amerikanske Grady Smith. Jeg har nevnt han før, han er i utgangspunktet journalist, men har en stor pasjon for countrymusikken, og han er like glad i den alternative countryen som mainstreamcountryen. Altså at han er vel så opptatt av countrymusikk som kommer fra alle andre steder i USA enn Nashville. Og i denne videoen her forteller han at countryen nå opplever sitt "Nirvana moment". Han trekker linjer tilbake til da Nirvana og grungen skapte sjokkbølger i rocken og feide 80-tallets puddelrockere (eller "hair rockers" som Smith kaller de) av banen.

Grunnen til det er de to karene som nå topper hhv. Billboard Hot 100 singellista og Billboards Hot 200 albumliste. Totalt ukjente Oliver Anthony, kun med kassegitaren topper singellista med Rich Men North Of Richmond, som er et bitende oppgjør med politikere på begge fløyer som gir blaffen i vanlige folk og deres liv.

På Billboard 200, albumlista er det Zach Bryan som troner øverst med sitt sjøltitulerte album som kom ut for to uker siden. Rett nok er han nå kontraktsfestet til et datterselskap av Warner, men han har ingen bindinger til Nashville, og han slo gjennom i 2019 med videoer han la ut på nettet med enkle sanger kun akkompagnert med kassegitar. Populariteten har bare økt, fra det sjølutgitte albumet DeAnn, via oppfølgeren Elisabeth og så debuten på et stort selskap, trippelalbumet American Heartbreak ifjor. Og nå råder han grunnen og selger og strømmes mer enn alle andre artister i USA, Taylor Swift inkludert.

Jeg må innrømme at jeg ikke helt så storheten i Zach Bryan fra starten av, jeg syntes det ble vel monotont og sært. Men nå måtte jeg bare gi hans nyeste album en sjanse, og konklusjonen er en lykkefølelse over at et album som dette akkurat nå tar rotta på mainstreampop, mainstreamcountry og whatever. Vel, en og annen sangen er fortsatt vel monoton og ensformig, men jevnt over er dette et solid stykke enkel hverdagsmusikk som ikke har gått gjennom kommerskverna. Her er noen eksempler:

Fear and Friday's:

Det føles rett og slett herlig med en artist som dette, som kommer ingensteds fra (vel, han er fra Oklahoma) og som tar innersvingen på den til tider dvaske mainstreamcountryen. Det virker som at Nashville her har fått noe alvorlig å tenke på, og Smith spår da også at Bryankopier vil bli signert av Nashville-tilknyttede selskap i tida som kommer for å demme opp. Men det spørs om de har noe å stille opp med overfor originalen.

Ticking:


For siden gjennombruddet har Bryan perfeksjonert stilen sin og tatt inn andre instrumenter. Men det virker som at han gjør det uten å gå på akkord med seg sjøl, og det er rimelig forfriskende.

El Dorado:


Han har også fått med seg ingen ringere enn Kasey Musgraves på det som er blitt en hit, I Remember Everything. Og denne er nydelig!


 Til slutt Tourniquet:

Det er noe enkelt og nakent over mye av det Zach Bryan gir oss på dette albumet, og sjøl om det fortsatt er litt monotont hist og her så er dette likevel så forfriskende å høre på. Det er jo dette øyeblikket jeg har venta på, at en artist fra den alternative countryen får stor nok kommersiell suksess til å sette mainstreamcountryen i skyggen. 

Så min anbefaling, hvis du er glad i country er å bruke 54 minutter på dette albumet. Det er 16 spor, og det første er rent verbalt der Bryan snakker om låten Fear and Friday's, men jeg tror du vil bli fornøyd. Og det skal i sannhet bli spennende å følge Zach Bryan framover!

Karakter: 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar