fredag 22. september 2023

Margo Cilker - Valley Of Heart's Delight

 

I sommer fikk jeg tilsendt en plateanmeldelse fra Stavanger Aftenblad fra en kompis i Rogaland. Den kvinnelige artisten det gjaldt var innen segmentet amerikana, folk, country, men anmelderen tok seg også tid til å nevne flere kvinnelige artister innafor dette segmentet med nylig utgitte album eller skiver på beddingen. Nå viste det seg at akkurat den plata som ble omtalt ikke var helt min smak, men jeg noterte meg flere av de på lista, og det er grunnen til at jeg ble oppmerksom på denne plata fra Margo Cilker, utgitt for en uke siden.

Dette er Margo Cilkers andre fullengder. Hun debuterte til gode kritikker med Pohorylle i 2021, og har etter det åpnet for sterke band som American Aquarium og Drive-By Truckers. Hun holder til i landlige omgivelser i staten Washington i det nordvestre hjørnet av USA (hvis en ser bort fra Alaska), altså litt utenfor alfarvei i forhold til musikalske sentra. Og det får vi et hint om både gjennom omslagsbildet, albumtittelen og åpningssporet Lowland Trail. Dette er helt tydelig en kvinne som trives ute i fri natur.


I livlige I Remember Carolina ser Cilker tilbake på fine steder og opplevelser under turné. Dette er en humørpille av en låt som jeg bare må bevege meg til. Og en låt der hun er sterkt innom countryen. I didn't remember where my home is / but I remember being free er forresten en herlig verselinje!

Mother Told Her Mother Told Me tolker jeg som en refleksjon over sine røtter og hvor en kommer fra. Jeg liker hvordan pianoet til tider er med på å prege denne låten, og jeg merker at Cilker er en god formidler.

Det kommer fram på et par låter at Cilker har et kristent livssyn, men det er ikke påtrengende. Og i Crazy or Died, der hun fastslår at alle de hun har sett opp til has gone grazy or died, regner hun med at Jesus hadde lidd samme skjebne hvis han hadde vandra på jorda nå.

Til slutt må jeg ta med Sound and Fury som igjen er en låt med godt driv, samt at den er framført med følelse.

Eneste låten jeg har ankepunkter mot er avslutningssporet All Tied Together der jeg synes Cilker bommer litt vokalt når hun drar ut ordet together. Men bortsett fra det så er dette et album som gir meg gode følelser. Det er melodiøst, og flere steder er harmoniene rett ut vakre. Så Margo Cilker er en spennende artist som jeg vil følge med på framover.

Det må forresten legges til at en størrelse som Sera Cahoone er produsent for skiva. Det borger for klvalitet, og hun har da også gjort en fremragende jobb!

Karakter: 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar