tirsdag 1. august 2023

Lori McKenna - 1988

                               

Sommerferie medfører for meg mindre anledning til å skrive, men jeg har hørt på mye musikk disse ukene. Og et av albumene jeg har hørt mest på er det nyeste fra Lori McKenna. Jeg omtalte hennes forrige album Balladeer i 2020 i positive ordelag. Hun er en anerkjent låtskriver som har vunnet grammies for sine låter skrevet til andre artister, men hun er i høyeste grad også en artist det er verdt å lytte til.

Igjen er det låter med personlige og mellommenneskelige tema som er essensen i Lori McKennas musikk. Vi får det allerede i åpningslåten The Old Woman In Me. Hun  er gift med mannen hun giftet seg med som 19-åring, de har fem barn sammen og i denne låten ser vi en kvinne som er glad for det livet hun har fått. Som tar det som en positiv utfordring å gjøre 50-årene til de beste i livet.

Happy Children handler også om det nære i livet, om håpet om at den som lytter til sangen har et godt liv uten altfor mange nederlag. Men om det er bare én ting en får oppfylt så er Loris håp for lytteren at det er at hen har lykkelige barn.


Tittellåten 1988 er til ektemannen som McKenna giftet seg med det året. Om tøffe år i starten der de måtte kjempe for å få betalt sine regninger, men at de likevel klarte å holde sammen, for som hun sier: I've been your biggest fan / Since 1988, 1988. Det må i sannhet være den fineste attesten en kan få etter 35 års ekteskap.


The Town In Your Heart er låten på dette albumet som har fått plass i min Årets sanger-spilleliste, men det kunne like gjerne vært en annen låt, for det er mange fine spor her. Denne her tolket jeg først som McKennas anerkjennelse av hva fødebyen betyr for hennes mann, men i videoen ser vi en far som viser sin sønn landsbyen og stedet der han vokste opp. Og på slutten ser vi at faren kjører ensom tilbake.

Til slutt Letting People Down, om det å ikke bestanding klare å strekke til overfor andre, spesielt overfor de som står en nærmest. Det er en følelse vi alle har kjent på noen ganger i livet, og som vi derfor kan nikke gjenkjennende til:

Dette er et jevnt, solid album med mange låter som jeg liker og som jeg kan kjenne meg igjen i. Det er også det eneste jeg har å utsette, det kan bli for jevnt. Men samtidig er det fint med et album med bare gode låter. Uansett så er dette et album med ti låter som jeg er blitt glad i!

Karakter: 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar