onsdag 30. november 2016

Album 2016: Viola Beach - "Viola Beach"


13. februar skjedde en tragisk ulykke i Södertälje i Sverige som tok livet av hele det engelske indiebandet Viola Beach samt deres manager Craig Tarry. Kris Leonard (vokal,gitar), River Reeves (gitar), Tomas Heaton (bass) og Jack Dakin (trommer) samt deres manager Craig Tarry ble drept da bandbussen deres, sansysnligvis pga. en misforståelse fra sjåførens side kjørte gjennom sperringene på en bro og havnet i vannet.

Viola Beach kom fra byen Warrington i Cheshire, mest kjent for sitt rugbylag som er blant Englands beste. Bandet ble danna i 2013 av tenåringene Leonard, Dakin, Frankie Coulson og Johnny Gibson. De to sistnevnte gikk ut av bandet i 2015 for å prioritere studier og ble erstatta av Reeves og Heaton.
Deres sjølfinaniserte singledebut "Swings and Waterslides" ble gitt ut i september- 15.


Dette opptaket er fra "BBC Introducing" som kan sammenlignes med NRK's Urørt. BBC fatta nemlig interesse for bandet og kalte musikken deres for "infectious anthems" with "hints of slacker pop". De spilte på "BBC Introducing"-scenene under Reading- og Leedsfestivalene. Single nr. 2 "Boys That Sing" / "Like a Fool" ble gitt ut 22. januar i år.

Viola Beach møtte sitt altfor tidlige endelikt på sin første utenlandstur. De hadde mange spennende spillejobber på planen for 2016, bl. a. på en festival i Austin, Texas i 2016. "Swings and Watewrslides" nådde etter ulykka 11. plass på den offisielle singellista i England etter en aksjon støtta av bl. a. Liam Gallagher fra Oasis.

26. juni hyllet Coldplay Viola Beach med å spille "Boys That Sing" sammen med bandet på storskjerm fra BBC Introducing opptaket av låten.

Jeg blir bestandig grepet når unge lovende musikere blir revet tidlig bort, det være seg Gram Parsons, Eva Cassidy, Kirsty MacColl, Taylor Mitchell osv. Så også her, for da jeg hørte om ulykka måtte jeg bare på musikken deres. Da var det bare de tre låtene fra de to singlene som var ute, og jeg hørte et utrolig talentfullt band. En  frontmann i Kris Leonard med en følsom, betagende og nesten litt klagende stemme. River Reeves med et unikt gitarspill der han sammen med Leonard tryller fram Viola Beach' helt unike lydbilde. Med på det er også trommis Jack Dakin. Sjelden har jeg opplevd en trommis som til de grader preger lydbildet, det er distinkt og bestemt. Tom Heaton, som med sine 27 var bandets klart eldste er også eminent på bassen.


29. juli kom albumet "Viola Beach" med seks innspilte sanger i tillegg til de tre nevnte. Skiva gikk til topps på BBC's albumliste. Og jeg vil påstå at det ikke bare er pga. omstendighetene. Det er også fordi dette var et meget talentfullt band som hadde en stor framtid. De var unge, dedikerte musikere med sitt helt eget lydbilde og som hadde blitt til noe stort hadde de fått leve og fullendt sitt potensial.

På "Like a Fool" høres at de bl. a. var inspirerte av Beatles:


Den beste av de seks låtene som kom til på albumet er "Drunk":


En grusom tragedie ødela drømmene til Kris, Tom, River og Jack. Men med den musikken de rakk å spille inn klarte de å røre mange mennesker, og jeg føler meg trygg på at de hadde blitt store. Garantert!

Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar