mandag 1. april 2024

Leaves' Eyes - Myths of Fate

Dette er tredje albumet til Leaves' Eyes med Eline Siirala som hovedvokalist. Norske Liv Kristine Espenæs, som var med på å danne bandet i 2003 sammen med sin daværende ektemann Alexander Krull var ute av bandet i 2016, og jeg skrev om det første albumet der Siirala var med i 2018. The Last Viking i 2020 gikk under radaren min dessverre.

Bandet har beholdt sin stil med låter som veksler mellom Siiralas sopran og Alexander Krulls growling, og låter kun med ren vokal fra Siirala. Det synes jeg fungerer godt. Growling har jeg aldri vært så stor fan av, spesielt den ekstreme varianten av denne vokalteknikken. Litt fordi det er så utrolig vanskelig å få med seg teksten. Krulls growling er ikke så ekstrem, og dermed er det også lettere å få med seg teksten på det han bestalter.

Albumtittelen sier mye om hva som er tema her, myter om tro, og da religiøs tro. Et omfattende tema som en kan spinne mye rundt. Mektige Forges by Fire åpner det hele. En sang og en video som viser at bandet har beholdt sin fascinasjon for vikingtida og estetikken derfra:

Realm of Dark Waves, eller De mørke bølgenes rike er min største favoritt her. En låt som er sugende og sjukt fengende på samme tid. Sugende fordi jeg ganske riktig blir sugd inn i låten samtidig som den er aldeles sjukt fengende. Legg på den lett symfoniske atmosfæren så er jeg helt solgt:

En låt som virkelig bærer i seg essensen av albumets tema er Who Wants to Live Forever. Jeg husker sjøl fra unge år med mye filosofering rundt religiøse spørsmål, og det ufattelige med evig liv som loves hvis en følger kristen tro. Det føltes rett ut skremmende å tenke på at ting aldri ville ta slutt. Samtidig som det også føltes skremmende at en dag tar livet slutt, og at jeg nå som ikke-troende og ateist tror at da er det slutt på alt. Alt dette er så mektig og dualistisk skremmende å tenke på, og det har altså Leaves' Eyes tatt for seg her ...


Slangen som frister er sentral i den kristne skapelsesberetninga, og det er lett å tenke seg at det er inspirasjonen bak Fear the Serpent. At Alexander Krull har growlingbidrag her er som det skal være gitt dette temaet:


Til slutt tar jeg med avslutningssporet Sail with the Dead der vi igjen opplever den fine kontrasten mellom Krulls growling og Siiralas sopran. I tillegg et mektig kor som setter en ekstra spiss på deler av låten.


Alt i alt er dette en meget solid album fra Leaves' Eyes. Det er så mektig som jeg forventer av de, og dette er musikk som gir meg mye energi. Jeg vil også trekke fram låter som Elder Spirit og Einherjar som viser bredden i bandets musikalske uttrykk. Her er det fint lite å sette fingeren på for en som er glad i hardtslående og fengende symfonisk metal.

Karakter: 5,5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar