mandag 17. mai 2021

Eurovision Song Contest 2021 - Forhåndskvalifiserte

Vi er inne i Eurovision-uka og nå noen få timer før 1. semifinales juryprøve, den juryene skal stemme utifra så er det faktisk to av de fem store som har tatt en solid ledelse på oddsen med hhv. 23 og 20% vinnersjanse. Malta er nr. 3 med 13% og resten har under 10% sjanse iflg. et gjennomsnitt fra de største bookmakerne. Så da er det på tide å gå gjennom låtene til de fem store samt arrangørlandet Nederlandet. Og jeg tar landene i alfabetisk rekkefølge.

Dette er låten som i skrivende stund er nr. 2 på oddsen.

Vi får en ekte fransk chanson i beste Edith Piaf-tradisjon med Barbara Pravi og Frankrike. Det er litt forfriskende med et land som kjører noe rotekte, noe som bare er deres, og dette er slett ikke verst sjøl om det ikke 100% er min musikk.
Men det er kraftfullt og sterkt framført og jeg skjønner hvorfor Frankrike er oppe blant vinnerkandidatene. Men det har de vært før og gjort det dårligere enn forventa. Det er jeg litt redd for vil skje denne gangen også, men en Topp 10 bør være innen rekkevidde. Sjøl om den er litt lenger ned hos meg.
Karakter: 4 (23)


Og dette er låten som iflg. oddsen har størst sjanse til å vinne f.k. lørdag.

Jeg jubla vilt da Måneskin ble utropt til vinnere av San Remo, for dette er energisk og drivende rock som jeg bare elsker. Et ungt band med attitude, som vil noe, med klar beskjed om at hvis du ikke liker at ungdom er ungdom så får du holde munn og oppføre deg. Det er en herlig insisterende vokal fra Damiano David, Victoria De Angelis er strålende på bass, den soloen hun har er helt rå, det samme er Thomas Roggi på gitar som spiller helt enormt og Ethan Torchia på trommer leverer også praktfullt.
Dette er altså en enhet som er bare helt rå, som tar meg skikkelig og jeg vil på ny juble vilt hvis Italia her får sin meget velfortjente seier etter å ha levert det ene kvalitetsbidraget etter det andre siden de kom tilbake til Eurovision for ti år siden.
Karakter: 6 (1)


Jeg var ikke så veldig begeistra for "Grow", Jeangus låt ifjor, følte den ble vel introvert. Men i år digger jeg låten han skal representere arrangørlandet med. Jeangu kommer fra Surinam og flytta til Nederland i 2014. Han har tatt med seg røttene sine både i tekst og musikk og elementene fra surinamsk musikk hever låten. Og de som gnåler om broccoli i teksten må holde munn, for "Yu no man broko mi" betyr "You Will Never Break Me", eller "Du vil aldri kunne bryte meg ned". Dessuten er det så mye glede og så mye humør i låten at jeg skikkelig digger den og jeg håper og tror at dette blir en ny sterk plassering for Nederland.
Karakter: 5 (13)


Blas Cantó hadde en rimelig uinteressant låt ifjor og det er samme leksa i år. Det spanske folk hadde to låter å velge mellom, og de valgte ikke den jeg likte best for å si det sånn. Så dette er en låt og en ballade som ikke kommer under huden på meg og den glir forbi som en helt grei sang, men ikke noe mer. I etterid har jeg skjønt at låten er tilegna artistens bestemor som døde av corona ifjor høst, så jeg forstår litt mer av inderligheten i låten, uten at det får noe å si for min vurdering ellers.
Karakter: 3 (29)


Jeg likte veldig godt låten James Newman hadde ifjor, My Last Breath, som jeg hadde i min Topp 10. Dessverre faller ikke årets låt fra han og britene like mye i smak, sjøl om det er elementer her som jeg liker. Men jevnt over synes jeg at låten blir for oppstykka. Synd, for Newman er en bra artist og virker som en likandes kar.
Karakter: 3,5 (27)


Først trodde jeg dette var tidenes tullesang og jeg var forberedt på å gi den 1-er og solid sisteplass. Men det viser seg jo at dette er en enkel feelgood-sang med et godt budskap mot alt hatet som spiller seg ut på nettet. En triviell gladsak egentlig. Det som trekker et halvt poeng hos meg er de bråkete partiene av låtene som stykker den opp. Jeg skjønner nå at "bråket" er for å symbolisere hatordene, men likevel så gjør det at det trekker litt ned hos meg.
Karakter: 3,5 (24)

Da har jeg vurdert alle årets 39 Eurovision-låter og Topp 3 hos meg er altså Italia, Finland og Norge i den rekkefølgen. Uansett så blir dette meget spennende. Det er ikke én låt som skiller seg ut, slik som Duncan Laurence og Arcade for to år siden, så derfor håper jeg på en spennende avstemning lørdag. Men før det skal vi ha tre forrykende show og mye musikkglede!

HAPPY EUROVISION alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar