søndag 3. mars 2013

Leonard Cohen


Bildet er fra telegraph.co.uk, foto: Clare Molden.

Leonard Cohen, singer/songwriter, musiker, poet, forfatter. Hans Wikipediaside er ikke lest i ei håndvending for å si det sånn....

Jeg får konsentrere meg om musikken, det er den Cohen jeg kjenner. Tekstene er til tider dype, om f. eks. kjærlighet og sex, politikk, religion og depresjon. Tekster som det er verdt å lytte til vel så mye som musikken. Og når musikken er så bra som den er så blir det en mektig enhet.

Av en lang, lang rekke av utmerkelser kan nevnes at Cohen er innlemma i sitt hjemland Canadas "Music Hall of Fame" og  "Songwriters Hall of Fame" samt "American Rock'n Roll Hall of Fame".

Jeg hadde de to albumene Cohen ga ut på 80-tallet på kassett, "Various Positions" og "I'm Your Man", med mange av hans store hits. De er sjølsagt med alle sammen på dobbeltalbumet med Cohens beste sanger i "The Essential"-serien. Dessuten har jeg det nyeste av hans 12 studioalbum, "Old Ideas". Forresten et album som ga da 77-årige Cohen hans største kommersielle suksess med nr. 1-plasseringer i 11 land, deriblant Norge og topp 10-plasseringer i ytterligere 12 land, deriblant USA og UK. Han kjempa i mange land om 1. plassen med Lana del Reys debutalbum som ble gitt ut samme dag som "Old Ideas", 31. januar-12.

Det er mange sanger som er verdt å ta med fra "The Essential". Først, "Suzanne", tilegna hans kjæreste Suzanne Elrod som han på 70-tallet fikk sønnen Adam og datteren Lorca med:


"So Long, Marianne", til Cohens norske kjæreste Marianne C. Stang Ihlen som han var sammen med på det meste av 60-tallet og bodde sammen med i Hydra i Hellas:


"Bird On A Wire":


"Hallelujah":


"I'm Your Man":


"Everybody Knows":


"Ain't No Cure For Love":


"Take This Waltz":


"First We Take Manhattan":


"Dance Me To The End Of Love":


"Democracy":


Så fra det nyeste albumet "Old Ideas". Du hører at det er en mann som har levd en stund, men det er fortsatt vakkert:

"Darkness":


"Banjo":


"Different Sides":


 "Lullaby":Leonard Cohen er 78 år, men han er fremdeles aktiv og leverer fortsatt nydelige sanger. En levende legende!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar