fredag 30. desember 2022

Årets sanger 2022 - 15 godlåter

I går presenterte jeg de femten låtene med de viktigste budskapene fra 2022, da jeg føler at i år er det de låtene som trenger å bli fremhevd. Men det betyr ikke at det ikke er flere låter som jeg har digga i år! Min spilleliste over Årets sanger 2022 varer tross alt i åtte timer! Og fra den lista har jeg plukka ut femten låter som jeg likte spesielt godt dette året.

Jeg presenterer de i den rekkefølgen jeg tok de inn på spillelista. Link til spillelista finner du nederst i artikkelen.

Cloudless - All be Allright

Ukrainske Cloudless ga meg den kuleste låten i Eurovision-22 sesongen, helt uavhengig av at de er ukrainere. Den nasjonale finalen ble holdt snaue to uker før invasjonen, og det er sjølsagt spesielt å se et band synge "All be Allright" når vi vet hva som kom. Sett bort fra det så har denne låten et fett riff og en rytme som jeg bare elsker. Framføringa stod kanskje ikke helt i stil med studioversjonen, men likefullt synes jeg dette er en kraftfull og stilig rockelåt. Det var dessuten godt å se at Cloudless kom med ny låt senere i år, også den fikk plass på spillelista.

Scarlet Rebels - Leave A Light On
 

Scarlet Rebels fra Sør-Wales er bandet som ber fans ta med mat til konsertene som de kan dele ut til fattige, et band som tar sosialt ansvar og som sier fra om hva de mener er galt med det britiske samfunnet. De gjør det det med rett fram rock'n roll som jeg rådigger. Og så denne vakre balladen her, som gir meg gåsehud hver gang jeg hører på den. Glem aldri å være et lys for de som trenger det!

Dolly Parton - Big Dreams and Faded Jeans 

I et år der jeg fulgte min store drøm og ga ut romanen jeg har bært på i mange år kjenner jeg meg igjen i det Dolly Parton synger om her. Spesielt siden jeg mesteparten av året gikk i faded jeans!

Rosa Linn - SNAP

Armenske Rosa Linn ble bare nr. 20 i Eurovision, men takket være TikTok har hun etterpå opplevd eventyrlig suksess med denne låten. Den er nå den nest mest streamede Eurovisionlåten i historien, og er et bevis på at plassering i Eurovision er ingen pekepinn på om en låt blir en suksess eller ikke. Den var blant de fem jeg ga toppkarakter i år fordi dette er en feelgood singer/songwriterlåt av dimensjoner, og som jeg ikke hadde forventa fra Armenia. Dette er en låt til å bli i godt humør av, og er en av de jeg virkelig vil huske fra 2022.

Shawn Williams - Someone Else

For 3. gang ga Shawn Williams fra New Orleans meg et album som blåste meg av banen, med den ene kvalitetslåten etter den andre. På denne her er hun i sitt ess som formidler. Hun har nemlig en eksepsjonell sarkastisk snert i stemmen som kommer fullt til sin rett her, i en låt om en eks som kommer tilbake til henne for å få litt "fri" fra "someone else". Lytt og nyt sier jeg bare! 

Amy Speace - If You Fall


En aldeles nydelig låt om det å være der for en venn som har det vondt. Hvis du faller står jeg bak deg og holder deg oppe. Og den som sier det er en venn som vet hvordan du har det, som har vært der sjøl. Mer trengs ikke å sies egentlig.

Odd-Erik Lothe & Mighty Magnolias - Endelig ute


Godlåten som beskriver musikeres yrende glede over å komme ut på veien igjen etter pandemien, for å få dele musikken sin med sitt elskede publikum. Dette er feelgood og spilleglede, dessuten er det å namedroppe Gram Parsons grunn god nok til å ta med denne!

Younghearted - Sinä olet siellä


Den finske trioen Younghearted er min største oppdagelse for året. De bergtok meg i den nasjonale finalen til Eurovision, UMK, og kom i oktober med et popalbum så vakkert at jeg får en klump i halsen bare av å skrive disse ordene. Akkurat hva jeg trengte i en periode jeg var sliten av det meste. At jeg ikke forstår tekstene betyr ingenting, musikk er et universelt språk, spesielt når det går rett til hjertet. Dette er den største elsklåten på albumet, ved siden av UMK-perlen Sun numero. 

Wilmer X - Fin blick för spelet

Låter med et sterkt budskap har vært viktige i år, men du verden så viktig musikk skapt kun for å underholde har vært også! Og i den kategorien leverte de skånske rockeveteranene i Wilmer X en innertier av et album med flere gromlåter. For en fotballnerd ble sjølsagt låten med en fotballsjargong i tittelen en stor favoritt!

AWS - Ütvesztö


Da vokalist Örs Siklósi i det ungarske metalbandet AWS døde av leukemi i februar 2021 hadde bandet tre innspilte låter med han på vokal som ikke var utgitt. I år ble Ütvesztö (Labyrint) gitt ut, og video ble laget. Vi hører her hvilken eminent vokalist Örs var, og jeg er glad for at bandet fikk gitt ut låten og lagd denne kraftfulle videoen. R.I.P. Örs!

Ashley McBryde m. fl. - Bonfire at Tina's


Mannen bak Elvishiten Burning Love og The Chicks-klassikeren Goodbye Earl, Dennis Linde etterlot seg tegninger av en tenkt by, Lindeville da han døde i 2006. Planene om å lage ei plate med beskrivelse av livet i Lindeville ble derfor ikke noe av. Ikke før Ashley McBryde tok tak, samlet noen musikervenner over litt tequila, skrev låter og fikk laget albumet Linde ikke rakk. Og denne låten her er en av de jeg virkelig vil huske fra i år, med en episk revansjevideo overfor en utro partner.

Hjerteslag - Fuck sommeren

Robert Eidevik har samlet et nytt Hjerteslag og levert et nytt kremalbum med bergensk synthrock som det virkelig svinger av. Av mange herlige låter står denne her ut, om det å sitte inne om sommeren og da er det jo bare å gi den sommeren fingeren.

Achille Lauro - Che sarà


Et nytt begivenhetsrikt år for Italias store multikunstner Achille Lauro, og mitt største nålevende musikalske forbilde. Han begynte med å erte på seg den katolske geistligheta med Vatikanet i spissen med selvdåp da han åpna Sanremo-festivalen sammen med seks damer fra Harlem Gospel Choir og låten Domenica. Fortsatte med Eurovisiondeltakelse i Torino for San Marino med Stripper som beskrev romansen mellom en cowboy og en stripperske. En opptreden der Lauro kysset gitarist Boss Doms på munnen og avslutta ridende på en metallokse. Helt episk, og det var en utavmegsjælopplevelse å sitte i arenaen i Torino og oppleve det på nært hold. Dessverre kom han ikke til finalen, noe verken jeg eller den norske fansen skjønte noe av. Å kysse gitaristen på truten var nok en grunn til at han fikk færre stemmer enn ønsket, noe som italienske medier også påpekte. Uansett viste det at Achille Lauro er en artist som aldri kompromisser, han kjører sin linje, uansett. Og han reiser seg etter nederlag, alltid.

Etter Eurovision bestod året av en stor arenaturné for fulle hus over hele Italia og et par nye låter. Denne her er den siste av de, og er en refleksjon over det å bli eldre og mer erfaren, å ikke være en 20 år gammel rapperjypling lenger, og om hva berømmelse fører med seg. Igjen nydelig formidla av en kunstner av høyt format, som jeg inderlig håper jeg får oppleve en hel konsert med en gang!

The Cruel Intentions - Sunrise over Sunset


Tilbake til livsbejaende rock'n roll som kun er ment for å underholde og spre glede og humør. Oslobaserte The Cruel Intentions, bestående av tre svensker og en nordmann ga meg nettopp det da jeg trengte det som mest. Aller mest kick får jeg av denne partylåten her, denne festen skulle jeg likt og vært med på ... eller kanskje ikke, jeg pusher jo 60 ;) 

2 Farm - Atomike

Denne albanske trioen leverte to aldeles episke opptredener i Festivali i Kënges rett før jul, og ble belønna av juryen med 3. plass. Dette er bare skikkelig kult, jeg elsker monotonien i musikken og den atmosfæren av drama som de skaper. 

Min spilleliste "Årets sanger 2022"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar