mandag 21. juni 2021

Charlie Marie - Ramble On

Charlie Marie kommer fra USA's minste delstat Rhode Island, som ligger på østkysten og begynte å interesse seg for countrymusikk som 10-åring da en musikklærer sammenlignet henne med legenden Patsy Cline. Etter en EP og en del singleutgivelser er Charlie Marie nå ute med sin albumdebut.

Og la det være sagt med en gang, dette er fengende og solid country. På samme tid som den peker tilbake på tradisjonene så føles musikken også moderne. Spilt inn i Nashville med musikere som har jobbet med størrelser som Margo Price, Emmylou Harris og Rodney Crowell har dette blitt en bekreftelse på at vi her har en artist som har potensial til å gå hele veien.

Åpningssporet Soul Train er på en måte Charlie Maries erklæring på hvor hun står innen countrymusikken.

El Paso er et av høydepunktene på skiva, om hun som blir forlatt av kjæresten fordi han har funnet seg en annen, og den annen er en mann. Et bilde på en utvikling jeg liker, men som også er på høy tid, nemlig at countrymusikken i USA åpner opp for at kjærligheten ikke bare er hetero. Samtidig som den endelig også begynner å åpne skikkelig opp for fargede artister og ikke bare enkeltstående som Charley Pride og Darius Rucker. Og denne verselinja er i så henseende fin:

You love who you love

Baby that's not a crime

But a cheater is a cheater

Your dirty laundry's on the line

Følelsene av svik er de samme uansett. Dessuten får vi i bridgen på slutten denne setninga: But you can't always stand by your man, et pek til Tammy Wynettes herostratisk berømte monsterhit, og dens råd til kvinner om å holde tradisjonene i hevd ved å stå ved sin manns side..

De fleste av de 12 låtene er av den fengende sorten, men vi har også en fin klassisk ballade i Lauren og mer bluesaktige 40 Miles From Memphis. Låter som viser at Charlie Marie har et bredt musikalsk uttrykk.

Men at hun henter sin inspirasjon også fra andre sjangre viser Heard It Trough the Red Wine, gitt ut som singel i forkant av albumet og altså en låttittel som peker mot Marvin Gayes store hit der eneste forskjellen er type vin. Her er det rødvin som gjør at sangens jeg-person skjønner hvilken mann hun egentlig er i ferd med å falle for.

Tough Kitty er også et oppgjør med en mann som viser seg ikke å være så bra som han ga seg ut for i begynnelsen.

Cowboys & Indians får vi en spansk gitar som gir låten en ekstra snert som jeg liker. 

Dette er et gjennomført godt album, uten svake låter. Tequila & Lime, Bad Seed, Daddy, Ramble on Man og Kiss My Boots er nemlig også låter som sitter ved første lytt. Med andre ord en kruttsterk debut, og er det en artist jeg vil ha over dammen når vi har åpnet helt opp, f. eks. til Moskus i Trondheim, så er det Charlie Marie. Da vil jeg stå først i køen for å skaffe meg billett!

Karakter: 6.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar