fredag 16. august 2019

Lonnie Spiker - 5ive


Bilde henta fra Lonnie Spikers artistside på Facebook.

Vi er tilbake til countryen, nærmere bestemt til den tradisjonelle countryen, eller honkytonk som noen kaller det. En del av sjangeren som på mange måter har ligget på sotteseng ei stund fordi den ikke lenger blir sett på som kommersiell nok. Eller som "The Queen of Honky Tonk" Heather Myles så enkelt uttrykker det i en av sine beste låter "Nashville's gone Hollywood".

Som tittelen antyder, dette er Lonnie Spikers 5. fullengder, i ei platekarriere som har vart siden 2002. Og dette er breddfullt av tradisjonell country, med tradisjonelle temaer rundt den store kjærligheten, brutte forhold osv. Jeg synes det fungerer best på det flertallet av låter som det er litt driv i, når Spiker gir seg balladene i vold blir det mer uinteressant. Da klarer han ikke helt å nå fram til meg. Men heldigvis er det bare 1/3 av de 15 låtene som kan plasseres i den kategorien, altså er det en overvekt av låter som jeg liker. Og det hele begynner friskt med Nowhere to Go but Crazy:


Naked in Spanish er som det framgår av tittelen preget av nettopp spanske rytmer:


Beaten Jack and Blue er om han som egentlig ikke er en dranker, men som tyr til whiskyen når den store kjærligheten har forlatt han. Dette er en av mine største favoritter på skiva:


Til All Her Memories Are in Fort Worth har Spiker laget denne videoen:


Når Lonnie Spiker avslutter albumet med western swinginspirerte Right or Wrong så er det med klar beskjed om at den tradisjonelle countryen ikke er død sjøl om den ikke er å finne på hitlistene. At det fremdeles er artister som holder denne delen av sjangeren i hevd er viktig så en ikke glemmer countrymusikkens røtter.


Dette er et album jeg trygt kan anbefale til de som føler seg fremmedgjort av dagens mainstreamcountry.

Karakter: 4,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar