søndag 19. november 2017

Halvdan Sivertsen - "Ennu ikke landa"


Denne skiva har ligget på ventelista mi i lang tid, så det er sløvt at jeg skriver om den først ni måneder etter utgivelsen. Men sent, men godt og alt det der..... :)

Ihvertfall er det godt at visekunstneren fra Bodø ikke har landa karriera ennå. Han viser nemlig på dette albumet at han fortsatt har mye bra å fare med. Tekstmessig er det fortsatt en fin veksling mellom god livsvisdom og spark til øvrigheta. Og der er han ikke snau, i "Pappa'n tell Jesus" er det sjølveste vårherre som får høre det. "Mange har sår ingen ser, noen tar alt, vil ha mer, og pappa'n til Jesus har gjæmt sæ".

I "Idol" er det den rike, vellykka hvite mann med alle hans fordommer som får kjørt seg. Eller "blond, vakker og hetero". Og det er ikke måte på fordommer, det er bl. a. mot gamle, syke, døve, blinde, innvandrere, tiggere, rusmisbrukere, bifile, homofile og transer vårt idol blir usikker i møte med.

I åpningssporet "Baklengs Ombord" er det livsvisdommen som kommer fram på en fin måte:


"Helga" er ikke om ei dame med det navnet, men en hyllest til de to siste dagene i uka. Sjøl om den begynner dramatisk nok med Kari og Knut som steller på en bratt fjellgård og Knut faller utenfor stupet. Når Kari roper etter han svarer han at har det bra, men at han ikke har landa ennå..... "Anna Karoline (den siste jekta)" er en hyllest til båttypen som var med på å holde liv i og bygge velstanden i samfunnene ved nordlandskysten, men også om de båtene som ikke kom hjem og om Mariann og lille Mathias som håpte til det siste at det gikk bra med far.

En av de fineste sangene på skiva er "Gamle Kanona (verden sett fra Nyholms Skanse)". "Gamle kanona de dræp ikke mer, men står som et minne om ei sinnsyk tid da vi ennu trudde at våpen kunne gjørr oss fri". En tankevekkende sang som minner oss om at vi må aktivt hegne om freden, den kommer ikke av seg sjøl.

"Når Saken Snus På Hodet" begynner med søndagsfrokosten og avisa med quiz og svarene opp ned nederst på sida, men som Sivertsen på en god måte spinner videre på, og om det ikke er så at vi kan finne de rette svarene om vi bare snur en sak på hodet.

Her er også den rolige visa om ung kjærlighet i "Ung", "Du Når Ikke Fram", om flyktningene som kom inn på Storskog, hyllest til midnattsola og nordlyset i "Har Du Sett Lyset?" og et fin godnattvise som avslutningsspor.

Jeg synes Halvdan Sivertsen med dette altså viser at han fortsatt har veldig mye bra å fare med. Det er ei variert og fin skive med enkelte tekster som gir grunn til ettertanke. Musikken er akustisk, det elektriske er lagt vekk. Litt tilbake til røttene, og det fungerer meget bra.

Karakter: 5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar