onsdag 7. september 2011

Not Ready To Make Nice



Jeg nevnte Dixie Chicks i går og spinner videre på de i dag. En av de sterkeste sangene og tekstene jeg vet om er nemlig "Not Ready To Make Nice".

Dixie Chicks var kanskje countrymusikkens største stjerner ved siden av Garth Brooks på slutten av 90-tallet og på begynnelsen av 2000-tallet. Trioen, bestående av Natalie Maines, Martie Maguire og Emily Robison oppnådde enorm kommersiell suksess med sine album "Wide Open Spaces", "Fly" og "Home". De var countryens kjæledegger og fylte stadion etter stadion.

Men etter at Natalie Maines, under en konsert i London 10. mars 2003 brukte sin ytringsfrihet og sa disse ordene:
"Just so you know, we're on the good side with y'all. We do not want this war, this violence, and we're ashamed that the President of the United States is from Texas.", ja, da brøt helvete løs.

De ble bannlyst og boikottet av countryradiostasjonene, fans i hopetall vendte de ryggen. Drapstrusler kom og de gjennomgikk en forferdelig tid.

Men revansjen skulle komme og den ble søt. Albumet "Taking The Long Way" ble sluppet i mars 2006 gikk rett til topps på Billboard Hot 100 og på Countryalbumlista til tross for at de knapt nok ble spilt på countrystasjonene. Året etter ble de nominert i fem kategorier itil Grammyutdelinga og vant alle fem, bl. a. for "Album of the Year". Mens de fikk ingen nominasjoner til Country Music Awards eller Academy of Country Awards.

"Not Ready To Make Nice" ble Dixie Chicks' terapi og revansje. Det er en meget sterk tekst, og sangen gjør meg egentlig stum av beundring. De betalte en høy pris for å bruke sin ytringsfrihet, men stod rakrygga og leverte altså et knallalbum. Natalie Maines er definitivt en av de kvinnene jeg beundrer mest. "Not Ready To Make Nice" gir meg gåsehud:



I'm not ready to make nice
I'm not ready to back down
I'm still mad as hell and I don't have time to go 'round and 'round and 'round
It's too late to make it right
I probably wouldn't if I could
'Cause I'm mad as hell
Can't bring myself to do what it is you think I should
I made my bed and I sleep like a baby
With no regrets and I don't mind sayin'
It's a sad sad story when a mother will teach her
Daughter that she ought to hate a perfect stranger
And how in the world can the words that I said
Send somebody so over the edge
That they'd write me a letter
Sayin' that I better
Shut up and sing or my life will be over

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar