søndag 25. mars 2018

Tom Roger Aadland - Songfugl


Nytt album fra haugesunderen Tom Roger Aadland, som tidligere bl. a. har gjort seg bemerka med å ha gjort de legendariske Dylanalbumene "Blood on the Tracks" og "Blonde on Blonde" på nynorsk. Sistnevnte ble av Norsk på Norskredaksjonen i NRK P1 kåra til Årets album i 2016.

"Songfugl" er en samling med ti behagelige og gode låter. Den åpner med en litt bittersøt hyllest til Vestlandet. I "Vestland, Vestland" blir landsdelen både omtalt som "mitt mørke fastland", "mitt alt fell på plassland" og "mitt bruk og kastland", det siste med henspeiling på oljebransjen. Men alt i alt er det kjærligheten til hans (og min, sjøl om det er et stykke lenger nord) landsdel som dominerer låten.


Så får vi den vakre kjærlighetserklæringa "Alle Dei i Ei" som jeg faktisk fikk høre på min fars bilradio i ettermiddag da han henta meg på busstasjonen i Molde. Her viser Aadland at han er i elitedivisjonen i faget låtskriving:


På "Skal Eg Tilgje" har Aadland fått med seg Anne Lise Frøkedal som en særs god duettpartner. Musikken passer utmerket til en tekst om det store spørsmålet om en skal tilgi partneren når denne har driti skikkelig på draget. Dramatisk og vellaga.

I det hele tatt er dette et album som føles ekte og nært og Aadland er en god historieforteller, som "Sommaren Utan Ende":


Det er egentlig bare én låt jeg ikke faller helt for, "Ein Dag", ellers er dette meget fin musikk å roe ned og bare koble av til, som for meg på bussen fra Orkanger til Molde i dag. Melodiene er både fengende og mer rolige og står alltid i stil med det budskapet Aadland ønsker å formidle.

Litt humoristisk snert er det i den musikalsk røffeste låten "Moskusen på Dovre", en beskjed til partneren om at hun må tenke på miljøet før hun reiser for han vil reise verden rundt for å finne henne. Til slutt må jeg nevne det nydelige avslutningssporet "Ein Ven i Verda", om hvor viktig det er å ha gode venner å støtte seg til.

Konklusjonen er at dette er et album jeg helt sikkert vil vende tilbake til mange ganger, og et av de bedre albumene på norsk som jeg har hørt på en stund.

Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar