torsdag 17. desember 2015

Musikkåret 2015 - 7: Nightwish - "Endless Forms Most Beautiful"



Jeg må innrømme at jeg ikke har lytta så mye til Nightwish før. Men nå som jeg mer og mer er blitt glad i melodiøs hardrock/metal og da gjerne med kvinnelig vokal og med symfonisk islett så var det helt naturlig å låne øret til albumet finnene ga ut i år. Ifjor hadde jeg Amberian Dawn på lista, og nå altså et nytt finsk band i samme gate, men med et mye større navn, det skal sies.

Nightwish er svære, jeg skal ikke bruke tid på å beskrive deres suksesshistorie. "Endless Forms Most Beautiful" er det 8. studioalbumet deres, og jeg har heller ikke hørt noen av de foregående. Det er vel ikke umulig at jeg kommer til å gi de en lytt etterhvert, er spesielt interessert å høre de med Tarja Turunen, deres første vokalist som fikk sparken i 2005.

Nå er det nederlandske Floor Jansen som er vokalist, og det er noe med Nederland og Finland og symfonisk metal. Jeg er jo fra før begeistra for nederlandske Epica samt vokalisten Anneke van Giersbergen. Og Floor Jansen er en meget god vokalist, hun gir kraft og styrke til sangene.

Eller, sanger og låter passer ikke helt, mange av sporene må rett og slett kalles verk, som en gjør innen klassisk musikk. Og her er det også mange referanser til den klassiske musikken. Klar symfonisk musikk blandet med ilter, hard rock og klassisk skolerte kor.

På denne skiva er det mange intense spor, og ingen er mer storslagne enn avslutningssporet, det 24 minutter lange eposet "The Greatest Show On Earth". Og Nightwish har også et budskap, at vi ikke har noen grunn til å klage over at våre liv er forgjengelige. For vi må tenke på de mangfoldige milliarder som aldri blir til, som aldri blir født, og alle de store talentene verden med det går glipp av.

Noen av mine favoritter fra skiva, først "Elan":


"Edema Ruh":




"Alpenglow":


Og til slutt, en 16 minutts versjon av "The Greatest Show On Earth":


Rett og slett et mektig album dette, musikk jeg gjerne hører på når jeg er veldig sliten, når jeg trenger energi. Da er Nightwish ypperlig!

Hele skiva:

 https://open.spotify.com/album/0Fu0EtwiA4ao7Ufecx2MGU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar