lørdag 19. desember 2015

Musikkåret 2015: 5 - The Gentle Storm - "The Diary"The Gentle Storm er et samarbeidsprosjekt mellom de to nederlandske artistene Arjen Lucassen og Anneke van Giersbergen. Lucassen er i sitt hjemland og internasjonalt kjent som låtskriver, sanger, multiinstrumentalist og produsent innen progessiv metal/rock. Han er mest kjent for sitt seiglivede rockeoperaprosjekt Ayreon. Mange av hans prosjekt har fått strålende kritikker.

Anneke van Giersbergen ble kjent som vokalist og låtskriver i det nederlandske prog/alt. rockbandet The Gathering fra 1995 til 2007. Etter det har hun hatt en suksessfylt solokarriere, men har også turnert med de norske metalvokalistene Kari Rueslåtten og Liv Kristine Espenæs Krull der de har kalt seg The Sirens.

van Giersbergen har tidligere samarbeidet med Lucassen på Ayreonalbumene "Into The Electric Castle" og "01011001". I 2014 startet de så The Gentle Storm. Lucassen beskriver "The Diary" som et episk konseptalbum der klassisk musikk møter metal og akustisk folk. Genialiteten med albumet, slik jeg ser det er at du får sangene, eller handlingen i to versjoner: En klassisk/akustisk folk versjon og en metalversjon. Det er et unikt opplegg som jeg synes fungerer meget bra. Å få de samme sangene i så to kontrastfylte sjangre er meget spennende og noe som tiltaler meg.

Lucassen har skrevet musikken, van Giersbergen står for tekstene i dette prosjektet. Og her er det utrolig mye bra, og det er faktisk vanskelig å velge hvilke versjoner jeg skal presentere av sangene.

Her er Gentleversjonen av åpningssporet "Endless Sea":


Stormversjon av "Heart of Amsterdam":


Stormversjon av "Shores of India":


Akustisk versjon av "New Horizons":


Sangen med en verselinje jeg finner oppløftende i tunge stunder: "My task on earth is not yet done":

Og til slutt, et konsertopptak fra Polen med hele "The Diary":Anneke van Giersbergen er en strålende sanger, med en stemme som virkelig bærer musikken. Og at Arjen Lucassen er en eminent låtskriver og komponist er det ingen tvil om. Dette er vakker musikk fullt og helt!

https://open.spotify.com/album/1Nr0P6L4yRDdBSJfvFwrWf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar