torsdag 21. februar 2013

K.M. Myrland


Foto: Lars Richard Olsen

Så har jeg kommet til en av de norske artistene jeg setter aller mest pris på. Takket være tre jenter fra Kristiansund som jeg traff på språkreise til Brighton sommeren 1978 oppdaga jeg K.M. (Knut Magne) Myrland, visesangeren med inspirasjon fra country og roots fra Harstad med sin karakteristiske mørke stemme og sine mange tekster fra et levd liv.

Jeg ble fan direkte, og for meg er K.M. Myrland en av våre beste innen sin sjanger. Det er sterke og direkte tekster, ofte med et fyndig språk. Myrland legger ikke skjul på noe og sanger som "Pusheren" og "AA Søndagsmorgen" som jeg ikke finner på YouTube er så sterke at en kan få frysninger. Om alt er sjølopplevd vet jeg ikke, men Myrland pakker ikke inn budskapet sitt i ull, det skal være sikkert. Og samfunnskritikken er sterk i enkelte av sangene.

Myrland ble født i 1948 og var opprinnelig sjømann. Men han ble ufør etter en eksplosjonsulykke i Houston, Texas på begynnelsen av 70-tallet og måtte gå i land. Han slo igjennom med albumet "Isbål" i 1976. Jeg kjøpte de tre albumene "Morild" (1979), "Myrland" (1980) og "Ækte" (1981), hans album nr. 4, 5 og 6. Etter "Fann Æ" i 1983 ble det stille rundt K.M. Myrland. Et samlealbum kom i 1997, men nytt studioalbum kom ikke før i 2007, "Nattmårra" har jeg. I tillegg livealbumet fra Rorbua i Tromsø samme år, "Fartstid", "Sjelespor" (2010) og konsertalbumet "Legenden Live" fra Sentrum Scene, også det fra 2010, med DVD.


"Monica" er en av Myrlands mest kjente sanger:


"Elisabeth":


"Til Oss" - med Iselin Alme:



 Sterke "Bleike Sannhet":


 
"78 Grader Nord":

 
"Sånn Som Skyan Fær":

 
 "Kenneth Myhre"/"Ode Til Heggenstua"/og en sang jeg ikke vet tittelen på:



 "Vakker Venn", fra "Nattmårra":



 "Mødre, Sjøfolk og Vi":



"Rent Tilfeldig" er fra "Sjelespor", her fra "Legenden Live"-konserten:



Engelsk versjon av Monica, med Terry Jacks ("Seasons In The Sun"):


For noen år siden var jeg og noen fra jobben på studietur til Tromsø. Vi overnatta ei natt på SAS-hotellet, vegg i vegg med Rorbua. Vi var innom der den ene kvelden vi var i Tromsø, ulykksalig nok var det kvelden FØR Myrland skulle ha konsert.......

Det var bittert, for jeg skulle så mer enn gjerne ha opplevd Myrland live. Han er en artist jeg har stor respekt for, og jeg håper at jeg nå har klart å gjøre han interessant for noen flere......:)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar