lørdag 2. februar 2013

John Mellencamp


Bildet fant jeg på holdingoutforahero.org


At jeg bare to av de 21 albumene John Mellencamp har gitt ut er egentlig hårreisende. For dette er en artist jeg virkelig har sansen for. Han lager mye knakende god musikk og virker også som en fyr som har omtanke for vanlige folk. Det vises bl. a. gjennom "Farm Aid" som han var med på å danne i 1985 med det formålet å hjelpe bønder å holde på familiegårdsbrukene sine. "Farm Aid" eksisterer den dag i dag med en stor årlig konsert.

Mellencamp har 13 Grammynominasjoner, men bare én pris, (Best Rock Male Performance for "Hurts So Good" i 1982, fra hans gjennombruddsalbum "American Fool)". Han har 22 Top 40-hits i USA, solgt over 40 mill. album på verdensbasis og er den soloartisten med flest nr. 1-plasseringer på "Hot Mainstream Rock Tracks".

John Mellencamp har opptrådt med forskjellige varianter av navnet sitt. 1976-82 som John Cougar, John Cougar Mellencamp (1983-90) og deretter altså John Mellencamp.

Mellencamp har også markert seg politisk, bl. a. med flere kritiske sanger mot president Ronald Reagan på 80-tallet, motstand mot Irakkrigen og George W: Bush og han var også med og støtta Obama i hans valgkamp i 2008.

Første albumet jeg har med John Mellencamp er "Human Wheels" fra 1993. Her er tittellåta:


"Beige To Beige":


"Case 795 (The Family)":


Mellencamps nyeste album er "No Better Than This" fra 2010, produsert av T-Bone Burnett. Et meget spesielt album! Det er innspilt i mono og med en nr. 10-plassering på Billboards Hot 200 ble den det første monoalbumet som, nådde Topp 10 siden James Brown i 1964. Det er spilt inn på First African Baptiste Church i Savannah, Georgia, legendariske Sun Studio i Memphis, Tennessee og rom 414 på Sheraton Gunter Hotel i San Antonio, Texas, hotellet der bluespioneeren Robert Johnson spilte inn "Sweet Home Chicago" og "Crossroad Blues". Innspillinga skjedde med en 1955 bærbar opptaksmaskin og bare èn mikrofon, noe som gjorde at musikerne måtte samle rundt den ene mikrofonen!

 Men dette er blitt et veldig bra album, det er autentisk til tusen og musikken er fengende. Og jeg har vært svinheldig, for for tre dager siden er originalinnspillinger fra albumet lagt ut på YouTube! Konsertopptak er bra, bevares, men siden dette er et så spesielt album hva innspilling angår så er jeg glad for å kunne servere opptakene slik de høres på skiva.

Spesielt har jeg falt for "Noone Cares About Me", spilt inn i Sun Studio:

 

"Right Behind Me", spilt inn på rom 414 på Sheraton Gunter Hotel, San Antonio, og det er en sang Mellencamp skrev nettopp til dette rommet:


"Easter Eve", fra Sun Studio:


Til slutt, "Thinking About You", innspilt i First African Baptist Church, Savannah, Georgia:


Som sagt, jeg skjemmes over at jeg ikke har flere album med John Mellencamp, absolutt noe jeg bør gjøre noe med.......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar