fredag 1. februar 2013

John Lennon & Yoko Ono

 
Etter at sønnen Sean ble født i 1975 tok John Lennon seg en pause fra musikken for å være far. Men i 1980 ble albumet "Double Fantasy" innspilt, et album der Lennon og kona Yoko Ono hadde hver sine sanger. Sine sanger skrev Lennon for det meste på Bermuda, etter en meget strabasiøs båttur fra Newport, Rhode Island, som nesten kosta han livet.

Albumet mottok lunkne kritikker og gjorde det ikke særlig skarpt på listene i USA og UK. Men tre uker etter utgivelsen, 8.desember 1980, ble John Lennon tragisk nok myrdet utenfor blokka der han bodde i New York.Etter det skjøt albumet fart på listene og etterhvert inntiok toppen både i USA og UK. "Double Fantasy" ble året etter kåret til "Årets Album" på Grammyutdelinga.

Jeg kan til en viss grad skjønne kritikken. Lennons sanger er gode, det kan man i det store og hele ikke si om Yoko Onos bidrag. Skrikende stemme er en ting, hva en orgasme har å gjøre på ei skive kan en jo også spørre seg om....... ("Kiss, Kiss, Kiss").

Når det er sagt så er dette et personlig album fra et ektepar som hadde funnet kjærligheten i hverandre og roen i livet. Det gjennomsyrer de fleste av sangene, og derfor er det tragisk at den lykken og roen skulle bli splintra, ødelagt av en gal manns skudd.

Best på skiva er i mine ører Lennons kjærlighetserklæring til Yoko, "Woman":


"Watching The Wheels" er et spark til de som kritiserte Lennons valg om å leve et stille og tilbaketrukket liv:


"Beautiful Boy" er Johns sang til sønnen han fikk med Yoko, Sean:


Fra Yoko Onos bidrag har jeg valgt den ene sangen jeg synes er bra med henne på albumet: "Every Man Has A Woman Who Loves Him":


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar