søndag 1. mai 2022

ESC 2022 - Semifinale 1

 

Eurovisionmåneden er over oss, i går startet prøvene og om en uke er jeg i Torino. For endelig skal jeg oppleve Eurovisionuka på nært hold, og jeg gleder meg enormt. Jeg har billetter til de tre juryshowene. Kunne også klart å få meg billetter til f. eks. finalen, men jeg er fornøyd med det jeg har. Dessuten har jeg andre drømmer som skal realiseres i år som også koster penger, så da lever jeg fint med at det er juryshowene jeg skal på. Semifinalene skal jeg se på storskjerm sammen med tusenvis av andre fans i Euro Village og finalen ser jeg i ro og mak på hotellet, siden flyet mitt fra Torino er ombooket til kl. 6 om morgenen.

Og så er det deilig da, at når jeg endelig skal på Eurovision så er det en knall årgang, ihvertfall i mine musikalske ører. Det er 36 av de 40 låtene som jeg liker mer eller mindre, så dette blir bra! Jeg registrerer at fem av mine Topp 10 er blant de 12 som ikke har fått en eneste stemme i avstemninga til de forskjellige landenes Grand Prix-klubber. Men at min musikksmak ikke er på bølgelengde med den jevne Eurovision-fan er jeg vant med, og det lever jeg fint med. For jeg er sikker på at flere av disse 12, og da også noen av mine favoritter blant de kommer til finale. Og uansett kan ingen ta fra meg de fine musikkopplevelsene disse låtene gir meg.

Til slutt: Min største favorittartist av alle nålevende på kloden skal gjøre Eurovision! Å se Achille Lauro live på scena er verdt turen alene! Og jeg er trygg på at det vil jeg få oppleve to ganger, for Lauro leker ikke Eurovision!

Men nå til Semifinale 1. jeg tar landene i den rekkefølgen de skal opptre, og så får de poeng både etter min skala og etter Eurovision-skalaen. Vel. da kör vi!

1. Albania – Ronela Hajiti - Sekret

Dette er en kraftpakke av en låt fra en artist som har det vi på dårlig norsk kaller attitude i bøttevis. Ronela Hajiti er superstjerne i Albania, og dette er en låt og en framføring det oser Stjerne med stor S av. Mange spennende etniske elementer i låten, litt oppstykket til tider, men absolutt en låt og en opptreden verdt å få med seg i Torino i mai!

Karakter: 4/6.

Eurovision-poeng: 6/12.

Min plassering: 26. 

 

2. Latvia – Citi Zeni – Eat Your Salad

Latvia med en låt i tiden, og et stemmefrieri til veganerne blant oss. Den er noe hesblesende, men det er fullt av humør som smitter over på meg som lytter og seer. Bandet koser seg på scenen, og dette er nok en gjeng som vil vite å sette spor etter seg i Torino.

Karakter: 3,5/6.

Eurovision-poeng: 5/12.

Min plassering: 35. 

 

3. Litauen – Monika Liu – Sentimentai

For en gangs skyld sender Litauen et bidrag på litauisk, og når det i tillegg er en deilig låt som blir sobert framført av Monika Liu så blir det veldig bra. Jeg får litt franske vibber her, og det er en smektende og gjennomført deilig låt.

Karakter: 5/6.

Eurovision-poeng: 8/12.

Min plassering: 11. 


4. Sveits – Marius Bear – Boys Don’t Cry

Etter suksessen med 3. plass ifjor tror tydeligvis Sveits at en ny ballade vil gjøre susen. Forskjellen er bare at i fjor sang Gjon’s Tears på fransk, og han sang godt selv om låten ikke var av de mest spennende. Denne her bommer fullstendig. Det er en låt jeg forventer å høre som siste låt på en forsoffen jazzklubb rundt kl. 3 om morgenen der absolutt ingen bryr seg med hva som kommer fra scenen på det tidspunktet. Og på toppen av det hele er det mannlig artist som prøver å etterligne Bulgarias Victoria de to siste årene. Det bare må bli årets sovepille, og denne strander nok i semifinalen. Neste takk!

Karakter: 1/6.

Eurovision-poeng: 1/12.

Min plassering: 40. 


5. Slovenia – LPS – Disko

Slovenia har en interessant innretning på sin utvelgelse. Først er det en konkurranse for talentfulle artister under 30, der de fire beste går til den endelige utvelgelsen sammen med 16 etablerte artister. Og i finalen var det en av de fire ungdomsartistene som stakk av med seieren, bandet LPS (Last Pizza Slice) med en fin og kul swingjazzlåt. En type musikk vi ikke hører for ofte i Eurovision, og derfor synes jeg dette er herlig forfriskende. Og at Slovenia tar sjansen på et ungt og talentfullt band på denne måten synes jeg er glimrende, vokalisten er 18 og gitaristen er 17 og er årets yngste deltakere. Jeg håper at de får en positiv opplevelse i Eurovision, og det hadde vært kjekt om de tok seg til finalen!

Karakter: 4,5/6.

Eurovision-poeng: 7/12.

Min plassering: 21. 


6. Ukraina – Kalush Orchestra – Stefania

Ukraina topper på oddsen og de kan meget vel vinne. Og jeg tror ikke det bare vil være av sympati, for det er også musikalske kvaliteter som bærer denne låten. Dette er et stolt land som er tro mot sin kultur når de velger låt til Eurovision. Nå er det tragiske omstendigheter, og det viktigste er at bandet i det hele tatt har kommet seg til Torino. Jeg synes låten er en smule rotete, men som nevnt er det kvaliteter her som kan få den høyt.

Karakter: 3,5/6.

Eurovision-poeng: 5/12.

Min plassering: 34. 


7. Bulgaria – Intelligent Music Project – Intention

Bulgaria var rekordtidlig ute med sin låt, allerede 5. desember kom den. Med Ronnie Romero fra Richie Blackmores Rainbow i spissen satser de på retro 80-tallsrock, noe som har gitt de tommelen ned fra langt de fleste i fanmiljøet. Men jeg er en enkel sjel på dette området, old school rock'n roll blir aldri feil hos meg og jeg synes det er en helt grei og fengende låt som har en liten aura av feelgood over seg.

Karakter: 4/6.

Eurovision-poeng: 6/12.

Min plassering: 29.


8. Nederland – S10 – De Diepte

Nederland vinner hårfint kampen om Årets ballade for meg. Unge S10 synger på eget språk og hun gjør det aldeles nydelig. Dette er stemningsfullt, det er vakkert og S10 har en av de beste stemmene i årets Eurovision. En låt med en drømmende aura over seg, og slikt bare nyter jeg.

Karakter: 5,5/6.

Eurovision-poeng: 10/12.

Min plassering: 8.

 

9. Moldova – Zdob di Zdub & Fratii Advahov – Trenuletul

Moldova og Zdob di Zdub med sin 3. deltakelse er årets humørpille. Hey ho let's go folklor'n rock’n roll nynner jeg på støtt og stadig. Det er om en togtur fra Chisinau til Bucuresti, og den har jeg virkelig lyst til å være med på, for der må det bli full fest! Akkurat låten Eurovision trenger etter to år med pandemi og nå med krig i Europa. Glede, humør og sprelsk musikk tar jeg imot med åpne armer!

Karakter: 5/6.

Eurovision-poeng: 8/12.

Min plassering: 12. 

 

10. Portugal – Maro – Saudade Saudade

Portugal går sin egen vei i sin uttaking, musikken er totalt forskjellig fra alle andre lands utvelgelser. Det merkes også på årets vinner derfra. En rolig og behagelig låt som får meg til å slappe av og finne roen. Kanskje noen vil synes den er kjedelig, men for meg er dette behagelig og ekte. All ære til portugiserne som lar resten av Europa bli kjent med deres fargerike musikkultur på denne måten.

Karakter: 4,5/6.

Eurovision-poeng: 7/12.

Min plassering: 22. 


11. Kroatia – Mia Dimšić – Guilty Pleasure

Dette synes jeg er en koselig liten sang. Den gjør ikke så mye av seg, og det er nettopp det som kan bli dens bane i Torino. Men som sagt, en koselig og trivelig låt er det. Og at vi får slike gode pusterom som denne låten er setter jeg stor pris på!

Karakter: 4,5/6.

Eurovision.poeng: 7/12.

Min plassering: 19.


12. Danmark – Reddi – The Show

Fram til 1:18 er dette en sår ballade, så eksploderer låten ut i skranglete, herlig og livsbejaende rock som jeg bare elsker. Nei, dette er ikke en låt for tekniske feinschmekere, men her er det så mye humør og så mye glede at jeg sier ja takk, denne festen vil jeg være med på!

Karakter: 5,5/6.

Eurovision-poeng: 10/12.

Min plassering: 10. 


13. Østerrike – Lum!x feat. Pia Maria – Halo

Lum!x er en 19 år gammel DJ som allerede har en stor karriere. Her har han med seg mer ukjente Pia Maria i en fengende og god EDM-låt. Jeg er vanligvis ikke så voldsom fan av EDM, men dette her synes jeg er en god låt. Det jeg er spent på er framføringa i Torino. Treffer Pia Maria der så kan dette ende bra for østerrikerne.

Karakter: 4,5/6.

Eurovision-poeng: 7/12.

Min plassering: 24.

 

14. Island - Systur - Með hækkandi sól

Ja, ja, ja!!! En type låt jeg ikke hadde ventet å høre i Eurovision, men altså, årets utgave bare leverer og leverer når det gjelder nydelig musikk! Disse tre islandske søstrene kommer med en så stemningsfull låt at jeg blir helt henført og forhekset. Jeg får vibber tilbake til 60-tallets folk, jeg kan formelig merke at The Mamas & The Papas svever over denne låten her. Elsk, elsk, elsk og gåsehud de luxe!

Karakter: 6/6.

Eurovision-poeng: 12/12.

Min plassering: 3.


15. Hellas – Amanda Tenfjord – Die Together

 

Norge er godt representert i årets Eurovision og norskgreske Amanda Tenfjord representerer Hellas med en følelsesladet ballade som starter kjedelig, men som hever seg kraftig halvveis. Hadde hele låten vært slik den er i siste halvdel hadde jeg hatt den høyere opp. Men for all del, Amanda og Hellas kan være stolte av det de har fått til her.

Karakter: 4,5/6. 

Eurovision-poeng: 7/12.

Min plassering: 23. 

 

16. Norge – Subwoolfer – Give That Wolf A Banana

Norges låt er ikke dårlig, men jeg synes gimmicken er bedre enn musikken. For gimmicken med to vi ikke vet hvem er bak ulvemaskene er en innertier. Det gir oppmerksomhet, og gjør at vi blir snakket om i Torino. Musikalsk er dette helt på det jevne, det er ikke dårlig, men det er heller ikke en topp låt. Har nok å gjøre med at dette ikke er helt min tekopp musikalsk sett, men uansett vil jeg heie som en gal når Subwoolfer kommer på scena i Torino. En Topp 10-plassering bør være innen rekkevidde.

Karakter: 3/6.

Eurovision-poeng: 4/12.

Min plassering: 36. 


17. Armenia – Rosa Linn – Snap

At Armenia skulle komme med en låt som det her, i beste vestlig singer/songwriter-tradisjon hadde jeg aldri ventet. Men det er bare så vanvittig deilig med en slik låt som dette i Eurovision, og dette er låten jeg savna i årets MGP. Koret, rytmen, musikken, jeg elsker alt med denne låten her. Jeg blir så glad av den, og at den skal avslutte semifinale 1 er bare helt topp, for da avsluttes kvelden med en nydelig feelgood-låt. Som dere skjønner, jeg ønsker Rosa Linn ALT godt i Torino med denne perlen!

Karakter: 6/6.

Eurovision-poeng: 12/12.

Min plassering: 5.

Utifra min rangering så er dette de låtene som bør gå til finale: Island, Armenia, Nederland, Danmark, Litauen, Moldova, Kroatia, Slovenia, Portugal og Hellas. Men det blir ikke resultatet. For det første er jeg sikker på at Subwoolfer tar oss til finale og for det andre er Ukraina garantert finaleplass.

Så skal jeg tippe blir det disse ti som vi får se igjen i finalen 14. mai: Ukraina, Nederland, Norge, Albania, Litauen, Island, Armenia, Hellas, Moldova og Østerrike. Latvia tror jeg er landet som ligger på vippen og som kan slå ut en av disse ti.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar