fredag 7. august 2020

Åse Kleveland - På frihjul

Jeg fulgte konserten "Aldri Mer Hiroshima" på NRK1 i går kveld og der ble jeg grepet av Åse Klevelands framføring av Kaldt Regn, en norsk versjon av Bob Dylans Hard Rain's Gonna Fall. Og ved å søke etter den sangen fant jeg jo albumet Kleveland ga ut i juni. Jeg har nok hørt om det i forbifarten, men jeg glemte å notere det ned og det gikk i glemmeboka. 

Men nå har jeg hørt en del på det og det er så forfriskende godt å høre en sånn kapasitet som Åse Kleveland gi ut ny musikk, som stort sett er hennes versjoner av andre artisters sanger. Det uendelig godt å høre på, og når det åpner med det som vel må sies å være oss humanisters eneste salme, Anne Grete Preus'  Vrimmel blir det bare lekkert. Kleveland har i høyeste grad gjort låten til sin egen, og som tidligere styreleder i Human-Etisk Forbund er det tydelig at dette er en sang som ligger hennes hjerte nært. Samtidig har hun klart å beholde den nerven som Preus ga låten, slik at vi i bunn og grunn har to unike og deilige versjoner av en av Preus' nydeligste låter:                                                         


Jeg Spiller For Livet er en livsbejaende låt med sterke folkemusikkislett og som jeg virkelig er blitt glad i:

Det var altså Hardt Regn som fikk meg til å dykke ned i dette albumet, Bob Dylans kraftige protest mot atomvåpen og som også på norsk er blitt et sterkt manifest som passa godt inn når vi skulle markere 75-årsdagen for den fryktelige atombomben over Hiroshima 6. august 1945. Dessverre ligger ikke den opptredenen ute på YouTube ennå, for den var sterk! Åse Kleveland er en artist med en unik tilstedeværelse på scena og framføring, budskap og dramatikken i musikken gjorde at jeg fikk skikkelig ståpels.

Klevelands band på denne plata er The Salmon Smokers, som består av Freddy Holm, Eivind Kløverød, Finn Tore Tokle og Omar Østli. Haldenseren Østli er en artist jeg har skikkelig sansen for og han og de andre i bandet gjør sangen ekstra levende. Her vil jeg også trekke fram Korallbeltet som er en dramatisk oppbygd låt, også her med en tekst til ettertanke. Dette er den eneste låten på skiva som ikke har vært utgitt før.


Dollarglis er en helt annerledes, men likefullt kul norsk versjon av David Lindleys 80-tallshit Mercury. Åse Kleveland har sansen for stilige biler, så at hun ga seg i kast med denne hyllesten av en god, gammel Mercury burde ikke være noen overraskelse:


Sjølsagt har Kleveland også funnet plass til 2020-versjonen av Intet Nytt Under Solen, sangen som ga henne en råsterk 3. plass i Eurovision i 1966. Og den er virkelig god som ny! Vil også trekke fram en sang fra livets skyggeside, Prøysensangen Skaff Meg En Synder, med gitarspill i starten som gir meg Django Reinhardtvibber. Og En Sang Til Håpet er en perfekt avslutningslåt, musikk av Händel, tekst av Klaus Hagerup. For dette er ei plate med mye håp og musikalsk glede. Sjølsagt må jeg sparke meg sjøl for at jeg ikke fant fram denne før nesten to mnd. etter utgivelsen, men bedre sent enn aldri!

Karakter: 5,5.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar