tirsdag 26. juni 2018

American Aquarium - Things Change


American Aquarium er et countryrockband fra Raleigh, North Carolina, danna av BJ Barham i 2006. Dette er deres 8. studioalbum, men da skal vi huske at i april ifjor skifta BJ Barham ut hele mannskapet. Utenom Barham på vokal og gitar er besetninga nå: Joey Bybee, trommer, Ben Hussey, bass, Shane Boeker, gitar og Adam Kurtz, steelgitar.

Jeg har hørt på skiva i omtrent ei uke nå, og jeg er blitt mer og mer glad i den, både musikalsk og tekstmessig. BJ Barham har et budskap og i åpningssporet The World Is On Fire gir han tydelig uttrykk for at han er meget misfornøyd med retninga landet hans har tatt.


When did The Land of the Free become The Home of the Afraid?
Afraid of the world, afraid of the truth
Afraid of each other  
This ain't the country my grandfather fought for
But I still see the hate he fought against
Give rest to the tired, give mercy to the poor
Give warmth to the huddled masses
And I'll show you freedom


I Crooked+Straight forteller Barham om sin oppvekst i et hjem der faren var diakon i den lokale baptistmenigheta, men at han på high school mista troen da han stilte spørsmål ved ting han ikke kunne se. Og han erkjente at han fikk sin utdannelse ved enden av bardisken. En drivende god låt:



Tough Folks er også en drivende flott countryrocker:




I sterke og sjølbiografiske  I Gave Up the Drinking (Before She Gave Up On Me) forteller Barham om hvordan hans livsledsager redda han fra alkoholens klør:



Men vi har også mer neddempa låter som When We Were Younger Men som er en hyllest til det sterke, gode vennskapet:


Work Conquers All er en låt der countryen er mer framtredende enn rocken, og den er en aldeles herlig, fengende låt. One Day At Time er en enkel låt med akustisk gitar og piano, mens tittelåta Things Change er en mer sugende låt á la The World Is On Fire. Albumet avsluttes med Shadows Of You, som er mer neddempa og Till The Final Curtain Falls som er Barhams hyllest til sin livsledsager som han fikk en datter sammen med i vår.

BJ Barham er en fremragende historieforteller og med sin nye besetning av American Aquarium har han levert et strålende og variert countryrockalbum. Med sine klare standpunkt mot dagens styre i USA og med et ikke-troende livssyn er ikke det noen god søknad om å slå igjennom hos mainstream countryfansen. Men jeg tror ikke det heller er Barham og bandets mål. Barham kjører sin egen linje, musikalsk og ikke minst tekstmessig og er ikke redd for å ta standpunkt. Slike artister trenger vi flere av i en stadig mer polarisert verden. Derfor er dette et befriende album på alle måter.

Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar