søndag 24. september 2017

Ayreon - "The Source"


Den nederlandske multiinstrumentalisten, komponisten og låtskriveren Arjen Lucassen har hatt sitt Ayreonprosjekt gående siden 1995 og i år kom 8. utgivelse, "The Source". Lucassen spiller det meste av instrumentene sjøl, men har en fast trommeslager i Ed Warby. Musikken er progrock, progmetal og powermetal ofte kombinert med elementer av folk, elektronica og klassisk musikk. Vi hører ofte instrumenter vi ellers forbinder med nettopp klassisk, og det er tydelig at Lucassen henter mye inspirasjon derfra. Mange av låtene er også som komposisjoner å regne, noe som også gjør sammenligninga med klassisk musikk relevant.

Som i de fleste Ayreonalbumene så forteller også "The Source" en historie i et eget science fictionunivers. Lucassen henter inn vokalister han mener passer til å gestalte de forskjellige rollefigurene. På dette albumet har vi følgende vokalister:  Floor Jansen, Hansi Kürsch, James LaBrie, Michael Eriksen, Mike Mills, norske Nils K. Rue fra Pagan's Mind, Russell Allen, Simone Simons, Tobias Sammett, Tommy Giles Rogers ogTommy Karevik.

Det er stort, det er mektig og det er mangeslungen og variert musikk. Du kan oppleve flere stilarter og flere sjangre i samme komposisjon. Og det tar tid å lytte igjennom med 17 spor og det mektige åpningssporet på 12:30 slår an tonen, "The Day The World Breaks Down". Her er alle 11 vokalistene med:


Et stort og mektig nummer dette, og det er faktisk blitt enda mektigere etter at jeg så denne videoen og de forskjellige vokalistene i aksjon. Bl. a. en av mine store favoritter, Simone Simons i Epica.

Jeg er ikke av de som klarer å følge med i handlinga, men jeg nyter musikken, dens kraft, vitalitet og rytme, samt de sterke vokale prestasjonene. Derfor presenterer jeg tre spor til som enkeltstående musikkopplevelser, men for de som vil lese mer om handlinga i "The Source" kan en lese her.

"Star of Sirrah":


"All That Was, vakkert med bl. a. Simone Simons og Floor Jansen.


"Condemned To Live":


Jeg er blitt en enda større fan av Arjen Lucassen etter dette albumet, et av de største musikalske talentene jeg har hørt. Bare så synd at dette er så store prosjekt at det er ytterst sjelden publikum får anledning til å se det live. Det forrige albumet "The Human Equiaton" ble framført som en full-skala teaterproduksjon fire ganger i Rotterdam i september- 15 og gitt ut som album og DVD. Og nå nettopp, 15. - 17. september ble det satt opp tre Ayreonkonserter med 16 av av vokalistene som har vært med opp igjennom pårene, bl. a. Anneke Van Giersbergen, Floor Jansen og Marco Hietala. Jeg vet om folk fra Norge som skulle dit og de må ha hatt en aldeles fantastisk opplevelse. Lucassen er ikke blant de som er mest glad i å stå på ei scene, men her var han med.

Dette er bare fantastisk komponert og det er utrolig sterk musikk å høre på. Derfor:

Karakter: 6.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar