søndag 11. august 2024

Orville Peck - Stampede


Orville Peck (eg. navn Daniel Pitout) er blitt et fenomen i amerikansk country etter hans albumdebut med Pony i 2019, EP-en Show Pony året etter og Bronco i-22. Han er homofil og har bært ulike masker hele karrieren. Nå bærer han stort sett det som ser ut som en B-gjengmaske. Med sitt tredje album Stampede realiserer han nå drømmen om en plate med duetter med artister han setter høyt.

Og hva er vel ikke bedre enn å åpne albumet med en duett med Willie Nelson. Og det var faktisk Nelson sjøl som foreslo for Peck at de skulle spille inn Cowboys Are Frequently, Secretly Fond of Each Other, originalt gitt ut av Ned Sublette i 1982 og bl. a. covret av Nelson i 2006. Den 91-årige legenden er fortsatt aktivt turnerende og plateutgivende musiker og er her altså med på å fronte skeives sak i den vanligvis sterkt konservative countrykulturen- og musikken.

En annen sann legende, Elton John er også med når han og Peck tar for seg hans Saturday Night's Allright (For Fighting). Og dette svinger det meget godt av!

Så synes jeg det er skikkelig kult at Peck også har med countryrebellen Margo Price, som faste lesere av bloggen vet at jeg er en stor fan av. Og det kan ikke være Margo Price uten at det er en skikkelig "In your face"-låt, skrevet av henne for anledningen, You're an Asshole, I Can't Stand You (And I Want a Divorce):


Det er såvidt jeg kan se åtte originallåter og sju coverlåter her, og duettpartner Kylie Minouge har vært med på å skrive Midnight Ride, der DJ-en Diplo også er med på låten:

Så er det kanskje noen som vil reagere på at Peck her har kvinnelige duettpartnere med tema om kjærlighet og forhold når vi vet at han er homofil. Mulig noen synes det er lite troverdig. Men her tenker jeg at han må ytes kunsterisk frihet. Dessuten spiller man en rolle når en skal framføre en tekst, og da tenker jeg dette fint går. Det er da også mannlige duettpartnere her, med tekster om det samme, som Teddy Swims og Nataniel Ratliffe, så da mener jeg at albumet må bedømmes utifra det kunstneriske og musikalske.

Fargede countrysangere har vi heldigvis også fått en del av etterhvert, og Mickey Guyton er kjent for kamplåtene Black Like Me og What Are You Gonna Tell Her? Hun går meget godt sammen med Peck her i Where Are We Now?


Til slutt tar jeg med Death Valley High, sammen med Beck, en tøff og kul låt:

Ellers er The Magnetic Fieldscoveren Papa Was a Rodeo med bluegrassartisten Molly Tuttle en stor favoritt. Men her er det mange solide låter og mange sterke artister som Midland, Debbii Dawson, Allison Russell, Noah Cyrus, Bu Cuaron og TJ Osborne fra countryduoen Brothers Osborne, som også har stått fram som homofil.

Eneste innvendingen jeg har er at det kanskje gapes over vel mye sjangermessig, noe som gir et ørlite rotete inntrykk. Men hovedinntrykket er at Orville Peck kommer ned med beina på jorda her, og han er en artist det skal bli utrolig spennende å følge framover.

Karakter: 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar