søndag 19. juni 2022

American Aquarium - Chicamacomico


Nytt album fra BJ Barham og hans American Aquarium er ensbetydende med høytid for mine øreganger. Barham er en av mine favorittlåtskrivere, han er en mester i å finne lyriske perler i sine tekster, og han og bandet er mestre i å framføre sangene på en måte som gjør at det går rett til hjertet. Det makter de også her.

Albumtittelen og låttittelen Chicamacomico kommer fra Barhams hjemstat North Carolina, der Chicamacomico Life-saving Station har sin historie helt tilbake til 1874. Her finnes den fortsatt i full drift, samtidig som originalbygningen fra 1874 står, med et museum som forteller historiene om mange livredningsdåder her på kysten av North Carolina.

Barham bruker denne historiske livredningsstasjonen som en metafor til å få ut av kroppen negative tanker og følelser som er kommet etter de mange tragediene som har rammet USA, som alle masseskytingene, stormingen av Kongressen 6. januar ifjor, naturkatastrofer basert på klimaendringene, covid-pandemien bare for å nevne noe. Han sier det så innmari sterkt:

And I swear 

I'm gonna lose my mind

If I have to hear about Gods plan 

One more goddamned time

 


En reise til Chicamacomico blir altså en renselse, og det gjør låten bare enda sterkere.

Little Things er også en lyrisk perle som dreier seg om de små tingene som gjør at en finner livet verdt å leve. Som en god kopp kaffe om morgenen og å synge datteren i søvn om kvelden. Noe Barham fikk god tid til i to pandemiår uten spillejobber. For som han så nydelig sier:

I used to be a singer

With a family back home

And now I'm just a father and a husband

Who knows his way around a microphone


Siden jeg begynte å følge American Aquarium er dette deres mest countrypregede album. Det høres godt i Just Close Enough, og igjen med lyrisk gull i en sang som handler om et par som holder på å gli fra hverandre;

We're just close enough

To be too far away

Det kan knapt sies bedre når man opplever å være i en slik situasjon:

Jeg vet ikke om Barham siden sist album har mistet sin mor, men det er to låter som beskriver følelsen av å miste nettopp henne, sett fra hans eget perspektiv og fra farens perspektiv. Både i The First Year og The Hardest Thing er det vakkert hjerteskjærende beskrevet. Jeg velger sistnevnte, om hvordan det er for en eldre mann å miste sin livsledsager gjennom mange, mange år. Det er på samme tid både vondt og vakkert å høre på.

Til slutt den livsbejaende og optimistiske All I Needed, som er om den sangen du hører for første gang akkurat når du trenger det. Akkurat når du er nede i en bølgedal, og det er den låten som får deg til å smile igjen. Hvor mange ganger har ikke hver og en av oss hatt fine opplevelser som nettopp det som beskrives her, sett gjennom øynene til tre personer som hver seg har opplevd noe trist:

De fem andre sangene på dette albumet går også til hjertet med ektefølte historier og stemninger. BJ Barham har rett og slett en egen evne til å nå fram til hjertet mitt med sine låter, uansett hva han skriver om. Om det er hverdagslivets utfordringer eller om det er om alt som er galt i storsamfunnet og i styringen av landet. Han når inn til meg på en måte få andre artister og låtskrivere gjør. Så jeg sier bare: Få Barham og American Aquarium over til Norge ASAP!

Karakter: 6/6.

 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar