mandag 8. november 2021

Charles Wesley Godwin - How the Mighty Fall

To albumutgivelser jeg så fram til sist fredag, ABBA og Charles Wesley Godwin. Som dere skjønner, jeg valgte først å konsentrere meg om Godwin, hvis debutalbum "Seneca" kom på 8. plass på min Topp 20-liste over "Årets album" i 2019. En måned før pandemien stengte ned verden fikk jeg gleden av å oppleve han live på Moskus i Trondheim, og det var en av konsertopplevelsene jeg levde på gjennom coronaen.

Å følge opp et råsterkt debutalbum har vært vanskelig for mange, men ikke for Godwin. For han følger virkelig opp med et nytt deilig album. Han har utviklet sitt musikalske uttrykk, det er faktisk blitt ennå mer levende. Han varierer fortsatt mellom fengende og rolige låter, men gjør det med bravur. 

Åpningssporet Over Yonder starter rolig, men blir etterhvert meget fengende med en sentral fele. Faktisk såpass at et instrumentalparti drøyt halvveis får meg til å tenke at dette kunne like gjerne blitt spilt på Landskappleik i Norge!


Godwin er jo oppvokst i Vest-Virginia ved fjellkjeden Appalachene, og har fått den rike musikktradisjonen der inn med morsmelka. Det høres også på denne plata og jeg må si at musikken derfra er noe av det mest spennende som kommer fra USA. Lyin' low er en låt som er herlig fengende og der igjen fela er med på å bygge opp et spenstig lydbilde.


Balladen Jesse ble tydeligvis til etter at Godwin fant en tekst under en veibro med teksten Jesse do you miss me like I miss you tonight? Det ble som en skjønner ideen til denne sangen der Godwin spinner videre om den som skrev den teksten og hva som lå i den. Her en akustisk versjon.


Strong er om lærdommen en kan trekke ut fra pandemien, at en ikke må synes synd på seg sjøl, og det er når du legger fra deg det at du blir sterk. Og Godwin kjenner sin amerikanske idrettshistorie når han billedgjør det med å bruke løperlegenden Steve Prefontaine:

But I can see you coming around the bend
And kicking until the end
Like Prefontaine from an outside lane
Proving them wrong
Coming on strong

Blood Feud handler nettopp om det, blodhevn. Her, å ta hevn mot en som er ansvarlig for ens brors død. Dette er blitt en heftig countryrocker.


Igjen viser Godwin at han er en sterk tekstforfatter. Som i Bones, som handler om skjelettene du har i skapet og ta et oppgjør med de. Som rusmisbruk og det å ikke følge opp sitt barn. Den sterke teksten til tross så er dette en fengende låt, men likevel en atmosfære i låten som speiler alvoret i teksten. Lost Without You er en nydelig, rolig sang om å føle seg fortapt uten den en elsker. Og tittelsporet How the Mighty Fall er en mektig avslutning på albumet.

Kort sagt, dette er et glimrende 2. album av Charles Wesley Godwin, Han er på mange måter den nye vinen samtidig som han bærer videre de rike musikktradisjonene fra Appalachene. Det er både melodiøs og livlig musikk og deilige, rolige låter, alle med tekster til ettertanke. Og jeg håper at Godwin igjen tar turen over dammen nå som det er mulig igjen.

Karakter: 6.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar