tirsdag 27. juli 2021

Cole Chaney - Mercy

Cole Chaney kommer fra Kentucky med en del av fjellkjeden Appalachene i øst. Et område som er kjent for sin spesielle musikktradisjon, og den musikken er helt tydelig på dette debutalbumet til Cole Chaney. Alt er akustisk med gitar, mandolin, fele og en bass samt vispende trommer på noen av låtene. I Norge hadde Chaney glatt blitt karakterisert som en visesanger, men han faller for meg inn under folk og musikktradisjonen som forbindes med Appalachene.

Folkene her har bl. a. livnært seg med å jobbe i generasjoner i kullgruvene i fjellkjeden, og Chaney tar opp dette i en av de fineste sangene på plata, Coalshooter.


Silver Run er jeg spesielt glad i hvor nydelig mandolinen blir traktert. Dette er et instrument som jeg er glad i fordi det med sine smektende toner ofte setter en ekstra spiss på en sang, som her.


Det er 12 sanger på albumet, og det klokker inn på nesten 57 min. Det betyr at det er sanger på 4 til 5 minutter, men det føles ikke for mye. For det første grunnet den fine og nære musikken, men også fordi Chaney er en ypperlig historieforteller. Som han skriver i sin korte beskrivelse på Spotify så handler sangene om egne erfaringer, og historier han har hørt og som han bringer videre. Og jeg føler at Chaney når fram til meg på langt de fleste av sangene, det han forteller føles ekte.

Yndlingssangen min på denne plata er Another Day in the Life. En filosofering over livet, fortalt med kjærlighet og innlevelse. Her er både mandolin og fele i skjønn forening, og det hele blir en lytteopplevelse aom bringer fram gode følelser i meg.


Leave er en fengende sang om et forhold som føles usikkert. 


Tittelsporet avslutter skiva og her gjør jeg som jeg startet, nemlig med en opptreden med Chaney alene med kassegitaren, i motsetning til på plata. En sang om et lokalsamfunn i forandring der det meste legges ned. Og med en verselinje som gjør inntrykk: I guess the stock for mercy is down.

Det er egentlig bare en sang her som jeg ikke får under huden, ellers er dette ei nydelig plate med hverdagsrealiteter fra det rurale USA, her altså Kentucky. Dette er en artist med en følelsesladet stemme som formidler disse hverdagshistoriene på en så fin måte at jeg klarer å leve meg inn i de. Derfor skal det bli spennende å følge Cole Chaney framover, for dette er ekte vare.

Karakter: 5,5.




 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar