søndag 17. april 2016

Eurovision 2016 - 2. semifinale - Del 1


Australias artist Dami Im. Foto: Ukjent.

19 sanger i denne semien, og det blir pause etter 10.

1. Latvia - "Heartbeat" - Justs - Låtskriver: Aminata Savidogo

At fjorårets latviske artist Aminata er låtskriver her høres på musikken. Men der jeg falt ut og ikke klarte å forstå storheten i hennes bidrag ifjor så liker jeg denne her. Det er en slags elektropop av beste merke og Justs har ei litt hes, fremragende stemme. Han gir hele sjela si i sangen og det gjør at jeg tror på han. Bør gå greit til finale.

Terningkast: 5.2. Polen - "Color of Your Life" - Michal Szpak - Låtskrivere: Andy Palmer og Kamil Varen.

Etter hva jeg har skjønt så ble det en overraskende vinner i Polen i år. En Margaret var "alles" favoritt, men floppa visstnok i den polske finalen og Michal Szpak vant istedet. Og det er ikke meg imot, for dette er ei knallsterk ballade med et meget nynnbart refreng. Michal framfører den bra synes jeg, og det bør holde galant til finale.

Terningkast: 5.3. Sveits - "The Last of Our Kind" - Rykka - Låtskrivere: Mike James, Jeff Dawson og Warne Livesey.

Sveits prøver seg på suksessoppskrifta fra 1988 med å hente inn en vokalist fra Canada. Men der det ble seier med Celine Dion blir det definitivt ikke denne gangen. I mine ører er dette en kjedelig sang som ikke gir meg noe, typisk inn det ene øret og ut det andre. Kan vanskelig se for meg at denne når finalen.

Terningkast: 2.4. Israel - "Made of Stars" - Hovi Star - Låtskriver: Doron Medalie.

Fra ei kjedelig ballade til ei som om mulig er enda kjedeligere. Ja, vi hører at fyren har ei bra stemme og det tar seg litt opp med et OK kor på slutten, men for å være ærlig så er dette ren dusinvare. Går denne til finalen blir jeg veldig overraska.

Terningkast: 1.5. Hviterussland - "Help You Fly" - Ivan - Låtskrivere: Viktor Drobysh og Mary Ann Applegate.

Hviterussland har kommet med mye rart de årene de har vært med og i år har de et ønske om å la Ivan opptre naken med et par ulver på scena. Det får de definitivt ikke lov til! Når det gjelder sangen så har den et rockehook som jeg liker. Sånn sett er ikke dette det verste hviterusserne har kommet med, men Ivan må jobbe med stemma si før han går på scena i Globen 12. mai skal det bli finale.

Terningkast: 3.6. Serbia - "Goodbye (Shelter)" - ZAA Sanja Vucic - Låtskriver: Ivana Peters.

En litt annerledes sang fra Serbia i år og jeg liker det. Sanja har ei sterk stemme og hun har en kraftfull framførelse. Koret gir sangen en ekstra dimensjon og til sammen blir dette en sang som ikke bør ha problemer med å gå til finalen.

Terningkast: 5. 7. Irland - "Sunlight" - Nicky Byrne - Låtskrivere: Wayne Hector og Ronan Hardiman.

Irland tyr i år til et kjent fjes for å snu den langvarige dårlige trenden de er inne i, nemlig Nicky Byrne fra Westlife. Og dette er en fengende feelgood-sang som ikke er vanskelig å like. Ankepunktet er at den kanskje kan bli vel enkel, og den ligger nok og bikker akkurat rundt gå videre/ikke gå videre.

Terningkast: 4.8. Makedonia - "Dona" - Kaliopi - Låtskrivere: Kaliopi og Romeo Grill.

Kaliopi er en dreven artist på snart 50 som sang sitt land inn til 13. plass i 2012. Siden har det ikke blitt finale på de så i år henvendte den makedonske kringkasteren MRT seg til Kaliopi for å prøve å rette på den trenden. Hun stiller med en retro rockeballade skrevet av henne sjøl og eks-mannen Romeo Grill, akkurat som for fire år siden. At Kaliopi er en sterk artist som framfører sine låter med sjel ser vi lett her. Versene er ikke så framtredende som refrenget, som imidlertid er kraftfullt. Kaliopi kommer garantert til å levere på scena så at det blir finale skal vi ikke se bort fra. Pluss for at hun synger på eget språk.

Terningkast: 4.9.  Litauen - "I've Been Waiting For this Night" - Donny Montell - Låtskriver: Beatrice Robertsson og Jonas Thander.

Mens noen land bare velger en sang og artist uten noen finale så har Litauen tatt den helt ut i år med en maratonserie på ti show før man kom fram til vinneren! Donny Montell ble nr. 14 for Litauen i 2012 med "Love is Blind" og stilte på scena med bind for øynene. Nå forsøker han seg igjen og som med en del andre land så er det svensker som står bak. Dette er en grei og fin popsak med et sterkt refreng. Om det blir finale for Litauen er vanskelig å si, de ligger nok på vippen tenker jeg.

Terningkast: 4.10. Australia - "Sound of Silence" - Dami Im - Låtskrivere: Anthony Egizil og David Musumeci.

Australias svært vellykkede deltakelse med Guy Sebastian ifjor (5. plass) skulle være en engangsforeteelse, men jaggu er de med i år også. Forskjellen er at de i år må kvalifisere seg via semifinale. Og kanskje blir dette siste gang, da EBU nå har godkjent at Australia neste år kan dra i gang en Eurovision Asia. Nok om det, Down Under sender i år sin X-Factorvinner fra 2013, Dami Im. Og hun har rukket å bli superstjerne i hjemlandet med sin kraftfulle stemme. Og det er den som bærer denne balladen som er så langt fra Simon & Garfunkel som det kan bli. I mine ører den beste vokalisten i årets ESC og denne ligger høyt oppe på bettinglistene. Jeg synes den til tider kan bli vel kjedelig, men du verden, Dami Ims stemme er så bra at "The Aussies" bør ha null trøbbel med å komme til finale.

Terningkast: 4 (en sterk sådan). 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar