torsdag 14. april 2016

Eurovision 2016 - 1. semifinale - Del 2
Kypriotiske Minus One. Bilde henta fra esctoday.com

10. Tsjekkia - "I Stand" - Gabriela Guncikova. Låtskrivere: Christian Schneider, Sara Biglert og Aiden O'Connor.

Bra stemme, det skal Gabriela Guncikova ha, men i mine ører er det alt. Dette blir rett og slett for langdrygt og kjedelig og da er egentlig nok sagt. Likevel registrerer jeg at mange liker denne, så den har nok en bra sjanse til å gå videre.

Terningkast: 2.11. Kypros - "Alter Ego" - Minus One. Låtskrivere: Minus One og Thomas G:son

La gå at Thomas G:son har hatt en finger med i spillet på denne låten. Han har tross alt rockebakgrunn og det synes her. Dette er fengende og melodiøs rock som jeg simpelthen elsker. Det er et herlig driv i denne sangen, og det tar meg fra begynnelse til slutt. ESC trenger flere rockbidrag og jeg håper virkelig at Europa er klar for denne. En av mine absolutte favoritter i år.

Terningkast: 6.12. Østerrike - "Loin d'ici - ZOË. Låtskrivere: Zoë Straub og Christof Straub.

Østerrike stiller for første gang med en sang på fransk, og det er jo litt spesielt. Dette er en enkel sak og virker nesten litt musikalsk naiv. Men det er fine harmonier og sangen er riktig så fengende. Har merket meg at det er flere som liker denne, og blant de er jeg. Vil kanskje ha problemer med å gå videre, men det er ikke bestemmende for meg. Zoë har forøvrig skrevet sangen sjøl sammen med sin far.

Terningkast: 5.13. Estland - "Play" - Juri Pootsman. Låtskrivere: Fred Krieger, Stig Rästa og Vallo Kikas.

Mannen bak Estlands flotte bidrag ifjor, Stig Rästa er også med som låtskriver her. Og jeg synes at Juri Pootsman gjør en veldig god jobb med en sang som skiller seg ut. Han har en dyp stemme som bærer sangen godt og jeg liker det jeg hører. Spesielt refrenget er tøft.

Terningkast: 5.14. Aserbajdsjan - "Miracle" - Samra. Låtskrivere: Amir Aly, Jakob "Jakke" Erixson og Henrik Wikström.

 Igjen har Aserbjadsjan henta låtskrivere fra Sverige, og de har blitt kritisert mye for ikke å slippe til egne folk. Men når det er sagt så er ikke denne sangen så dum. Det er en grei popsang med et flott refreng som sitter godt. Ikke helt i toppen for min del, men dette er nok en sang som vil havne høyt. Skal ikke ha problemer med å kvale inn til finalen.

Terningkast: 4.

 

15. Montenegro - "The Real Thing" - Highway. Låtskrivere: Srdan Sekulovic Skanski, Maro Market og Luka Vojdovic (gitar og vokal i bandet).

Montenegro skal ha for at de stiller med alternativ rock! Men denne sangen blir for monoton for meg, jeg føler at den har ingen framdrift. Rett og slett ikke min type rock dette. Har fra starten vært nesten i bånn av bettinglistene sammen med Georgia og San Marino, men det er tegn som tyder på at både denne og Georgia stiger i anseelse nå. Det er nok fordi de som stiller med rock skiller seg ut fra mengden og så kan det være at den alternative rockfansen har funnet ut at det er et par sanger de liker i ESC.

Terningkast: 2.16. Island - "Hear Them Calling" - Greta Salóme. Låtskriver: Greta Salóme

Greta Salóme stiller for andre gang for Island, første gangen var i 2012. Hun har skrevet sangen sjøl. Den er fengende nok, men den gir meg ikke noe utover det. Det er akkurat som den går inn det ene øret og ut det andre. En forglemmelig poplåt rett og slett og det er nok bare å registrere at dette ikke blir det beste året for de nordiske landene. Men det skal sies at denne sangen har en del fans og det skal ikke utelukkes at den går videre.

Terningkast: 317. Bosnia Hercegovina - "Ljubav je" - Dalal & Deen feat. Ana Ruckner & Jala. Låtskrivere: Almar Ajanovic & Jala.

Bosnia er med etter tre års fravær pga. dårlig økonomi hos den nasjonale kringkasteren. Men det oppstod bråk i helga. Under en bursdagsfest oppstod det tumulter mellom låtskriver Almar Ajanovic og bl. a. medlåtskriver Jala som er rapperen i sangen. Det var faktisk fare for at bosnierne skulle trekke seg, men nå er løsninga at Ajanovic blir hjemme.
Når det gjelder sjølve låta så er det ei rimelig typisk Balkanballade sunget med stor patos av Dalal & Deen og den er ikke så verst. Pluss at de framfører den på sitt eget språk. Men så kommer Jala inn med rappen sin og den er helt malplassert. Det gjør at karakteren går ned et hakk.

Terningkast: 318. Malta - "Walk on Water" - Ira Losco.  Låtskrivere: Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren og Molly Petterson Hammar.

Ira Losco skal prøve å følge opp 2. plassen fra 2002 med "Walk on Water" som ikke var den sangen hun vant med i den maltesiske uttakinga. Men malteserne fant "Chameleon" for svak og hyra inn et svensk låtskriverteam som altså kom med "Walk on Water". Jeg synes den er rotete og overlessa, det blir altfor mange effekter å forholde seg til. Noen gode elementer er det, men her er det pøst på for mye. Ingen tvil om at Ira Losco er en prima vokalist, men dette blir en altfor hesblesende og stressende låt for meg.

Terningkast: 3Oppsummert så er det disse jeg ønsker skal gå videre fra semifinale 1:

6 - Nederland, Kypros

5 - Ungarn, San Marino, Østerrike, Estland

4 - Hellas, Kroatia, Russland, Aserbajdsjan

Men noe anna er realitetene, så skal jeg komme med ei kvalifisert gjetning istedet så blir det: Hellas (går alltid videre), Ungarn, Kroatia, Nederland, Armenia, Russland, Tsjekkia, Kypros, Aserbajdsjan og Estland.

San Marino har ikke sjanse, jeg er av de få som liker den. Østerrike blir nok sett på som for lettbeint. Malta og Island kan ha en sjanse og da kan min største favoritt Nederland kanskje ligge tynt an. Armenia og Aserbajdsjan kvalifiserer seg alltid og Tsjekkia er det mange, uforståelig for meg, som liker. Det blir jevnt og tøft og det er nok en del sanger som lett ville gått videre i semifinale 2 som ryker her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar