fredag 16. desember 2011

Fairytale of New York/Kirsty MacColl



Julestemninga kommer krypende og det er mye pga. tidenes julesang. Ja, jeg er enig med P3-lytterne, "Fairytale of New York" er den beste julesangen ever. Den er så komplett annerledes, her er det ikke mye julelykke, det er frustrasjon, det er sinne, det er brutte fohåpninger. Likevel er den bare så herlig. Shaun McGowan og Kirsty MacColl er en ubetalelig kombinasjon, og jeg elsker denne sangen:



Denne sangen gjorde da også at jeg sjekka ut Kirsty MacColl. Hadde aldri hørt særlig om henne, men ser nå at hun var en stor artist som fikk en veldig tragisk utgang på livet. 18. desember 2000 var hun og sønnene Louis og James på ferie i Cozumel, Mexico sammen med sin kjæreste James Knight. De var på en dykkertur og da de kom opp til overflata kom en speedbåt mot de i rasende fart. Kirsty klarte å dytte James unna slik at han bare fikk mindre skader. Men sjøl ble hun truffet og døde momentant. Eieren av båten var en mexicansk mangemillionær og han var på båten. En av hans ansatte fikk en kort fengselstraff og en liten bot, men det sies at han fikk penger for å ta på seg skylda. Kirstys mor starta "Justice for Kirsty"-kampanjen som rullet og gikk i mange år. Den ble lagt ned i desember 2009 etter at de følte at de hadde nådd de fleste av målene sine, jfr. Kirstys Wikipediaside og satt søkelyset på det de mente var manglende samarbeidsvilje fra mexicanske myndigheter og manglende innsyn i saken.

Musikalsk sett slo Kirsty igjennom med "There's a Guy Works Down the Chip Shop Swears He's Elvis fra debutalbumet "Desperate Character" i 1981. En livat, flott sak som nådde 14. plass på singlelista i England:

                                        

I 1989 hadde Kirsty et vellykka album "Kite", med mange gode sjølskrevne sanger. Men største hiten var en cover av The Kinks "Days".



Ellers vil jeg trekke fram Kirstys siste album: "Tropical Brainstorm" som hun ga ut tidlig i 2000, tydelig inspirert av latinamerikansk og cubansk musikk. Kirsty var spesielt glad i Cuba og kulturen der. Jeg fant albumet på "Ti-Ti", en eminent platebutikk i Førde her om dagen og den er en perle. "In These Shoes" ble en stor hit, men jeg poster her "England 2, Colombia 0", et strålende eksempel på Kirstys kvaliteter som låtskriver og tekstforfatter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar