lørdag 23. november 2013

Neko Case


Bildet er henta fra musikkbloggen.no

Neko Case var en artist jeg aldri hadde hørt om før jeg fikk et av hennes album som en av fem CD-er i 50-årsgave fra en god venn i Sandnes som jeg har blitt kjent med gjennom et online fotballmanagerspill, Hattrick.

Og det er jeg jaggu glad for, dette er kort og godt bra musikk! Skiva jeg fikk var 2006-utgivelsen "Fox Confessor Brings The Flood", Neko Cases 6. album. Såpass bra at da jeg ble oppmerksom på hennes album nr. 9 som kom i år, så handla jeg inn den. Ei skive med den lengste tittelen jeg har hørt: "The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You".

Så hvem er denne Neko Case og hvilken type musikk spiller hun? Født i Virginia, USA av ukrainske imnmigranter hvis opprinne,lige familienavn var Sjevtsjenko. Hun tok sin utdannelse ved Emily Carr Institute of Art and Design i Vancouver, Canada. Etter endt utdannelse flytta hun til Seattle og videre til Chicago. Debuterte i 1997 med "The Virginian", et countryalbum og hun ble av kritikerne sammenligna med størrelser som Loretta Lynn, Patsy Cline og Wanda Jackson. "Furnace Room Lullaby" kom i 2000, ikke fullt så honky-tonk som debuten, men et album der Neko Case definerte sin solokarriere, med såkalte "country noir"-elementer. Sammenligninger med Tanya Tucker og Dolly Parton fulgte i kjølvannet av det albumet.

En EP kom i 2001, to nye album i 2002 og -04 før altså "Fox Confessor Brings The Flood" kom i 2006. Et flott album med en særegen sal-sound som i mine ører minner om en tidlig Emmylou Harris og den fikk mange strålende kritikker. Mange hadde den som sitt nr. 1-album i 2006, som f. eks.  Nr.1 på Amazon.com music editors' picks.

"Hold On, Hold On" er en sjølbiografisk sang:


"Star Witness":


"John Saw That Number"


"Maybe Sparrow"


Et livealbum kom i 2007 før "Middle Cyclone" i 2009 som toppa Indielista i USA, nådde nr. 2 på rockelista og nr. 3 på Billboards albumliste for alle sjangre. Årets album, med den lange tittelen er forma som ei bok med kunstneriske bilder. Der går det fram at Neko Case på noen av låtene har med en trommis med navn Kurt Dahle, men om han er norsk aner jeg ikke. Denne toppa også indielista og 12. plass på den ordinære albumlista. en stor favoritt der er avslutningssporet "Yon Ferrets Return", men den finner jeg ikke på YouTube. Men her er en annen topplåt, "Man":


Tankevekkende "Nearly Midnight, Honolulu":


"City Swan":


"Madonna Of The Wasps":


"Ragtime":


I tillegg til sin solokarriere har Neko Case fra 2000 til 2010 vært med på fem album med det canadiske bandet The New Pornographers, der hun er vokalist på en god del sanger.

En spennende artist denne Neko Case, og stor takk til min kompis Kjelli i Sandnes som gjorde meg oppmerksom på henne. Hun er forresten i Norge nå oig skal spille på Rockefeller i Oslo i morgen, 24. november. Skulle gjerne vært der!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar