søndag 14. april 2019

Kim Larsen - Sange fra første sal


Så hadde Kim Larsen et siste album til oss likevel. Han forlot oss 30. september ifjor, men det vi ikke visste da var at han den siste tida hadde spilt inn ny musikk. 10 sjølskrevne låter spilt inn i stua bak verandadøren vi ser på på omslagsbildet, kun sammen med sønnen Hjalmar og sin manager Jørn. Og for ordens skyld, "sal" er etasje på dansk, og i Danmark er det vi kaller 2. etg. "første sal". Et opptak, for det meste akustisk, enkelt og greit. Og i tillegg to sanger som er tolkninger av to danske dikt, spilt inn på et hotellrom i august ifjor, altså bare litt over en måned før Kim døde.

Om Kim Larsen visste at det gikk mot slutten, se det vet jeg ikke. Men uansett så går minnene tilbake til "Elsinore", albumet Björn Afzelius spilte inn mens han visste at livet raskt gikk mot slutten, og gitt ut en stund etter hans død. Det gikk 20 år, og så ga Kim oss også et siste knippe med låter før han gikk ut av tida.

Albumet begynner "smukt" med Den Store Dag, om overgangen fra barn til voksen og vakkert beskrevet:


Måten sangene er spilt inn på gir de en ekstra ekthet og nærhet, noe som også merkes meget godt på En Brøkdel Af Et Sekund:


Historien om Brønshøj-Husum Ungdomsklub er også så levende og godt fortalt at du skjønner at du har å gjøre med en låtskriver som hadde ordet i sin makt helt til det siste. Og dette tyder på at Danmark var tidligere ute enn Norge med ungdomsklubber, om jeg tar feil får noen arrestere meg på det :)



Den herligste låten på skiva er Dagens Mand som her er kvinnen, som har frigjort seg fra "tissemannens tyranni". En aldeles nydelig frekk måte å si det på, pur klasse!



Og at den gode Larsen også kunne sette musikk til andres tekster viser han på Nu Dufter Tjørnen, som er den siste sangen den store mester spilte inn:


Dette er ei skive som er blitt et verdig farvel med Danmarks, ja Nordens største rockepoet. Det er kun to ting å si: Tusen takk og hvil i fred!

Karakter: 5,5.

1 kommentar:

  1. Hei folkens, håper det går bra med dere i disse koronatider.
    Sjekk ut dette rykende ferske albumet full av tropisk varme og glede. Husk å danse hjemme! :) <3.
    https://open.spotify.com/album/16Jl6LsFJRxKIPXcp5LAxo

    SvarSlett