fredag 28. desember 2012

Gasolin'


Gasolin', fra v: Franz Beckerlee, Willi Jønsson, Kim Larsen og Søren Berlev. Fra dansk Wikipedia, link under.

Gasolin', dette sagnomsuste rockebandet som ble Danmarks mest betydningsfulle band på 70-tallet var faktisk ikke det danske bandet jeg lånte ørene til i min tenåringstid på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Jeg ble istedet fan av Delta Cross Band, bandet som ble danna av Dylangitarist ("Live at Budokan" bl. a.) Billy Cross, som slo seg ned i Danmark. Spesielt debutalbumet "Rave On" fra 1979 og tittellåta gikk rett hjem hos meg, blues og rock med skikkelig fart.

Det ble først med Kim Larsens suksess som soloartist på 80-tallet at jeg begynte å høre på Gasolin', og derfor er det de jeg har cd-er av nå, og ikke av Delta Cross Band.

Iflg. dansk Wikipedia har Gasolin' nærmest fått mytologisk status i hjemlandet. Kim Larsen og Franz Beckerlee var drivkreftene i bandet, to sterke personligheter som ofte støtte sammen og som til slutt førte til Gasolins oppløsning i 1979, etter 10 år og 7 album. Men det skal også sies at det var disse to helt ulike personlighetene som ga bandet dets særpreg og dynamikk, jfr. Wikipediasida. Willi Jønsson og Bjørn Uglebjerg, senere erstattet av Søren Berlev kompletterte bandet. Konsertene deres var legendariske og de samla fulle hus overalt i Danmark.

Gasolin' prøvde seg flere ganger på å få et internasjonalt sammenbrudd, men de klarte bare å få kommersiell suksess i Skandinavia.

Når det gjelder statusen Gasolin' har i Danmark så sier det sitt når en boks med alle albumene deres lå 55 uker på Top 40-albumlista i Danmark, og solgte til trippel platina, 120000. En boks med 7 album altså!

Jeg har bare "Gas 5", og samlealbumene "Rabalderstræde Forever" fra 1990 og "Masser Af Success" fra 2009. Her er det mange perler å velge mellom. Tekstene er til tider morsomme, men har også en god del samfunnskritikk i seg.

Fra "Gas 5", "Rabalderstræde":


Nydelige "Lonesome Avenue":


"Kvinde Min":


Fra samlealbumene har jeg tatt et nennsomt utvalg:

"Det var Inka, Katinka og Smukke Charlie På Sin Harley":


Mektige "Stakkels Jim":


Vakre "Kloden Drejer Stille Rundt":


Spenstige "Strengelegen":


Legendariske "Hvad Gør Vi Nu, Lille Du", tittelen er blitt et populært munnhell. Dette er i mine ører Gasolins vakreste sang:


Til slutt en like legendarisk sang: "This Is My Life":


Gasolin' - legender og profeter i eget land, og i Skandinavia!

1 kommentar:

  1. Hei folkens, håper det går bra med dere i disse koronatider.
    Sjekk ut dette rykende ferske albumet full av tropisk varme og glede. Husk å danse hjemme! :) <3.
    https://open.spotify.com/album/16Jl6LsFJRxKIPXcp5LAxo

    SvarSlett