fredag 21. desember 2012

Finn Kalvik


Coverbilde fra "A til nÅ"

Finn Kalvik er en institusjon i norsk musikkliv og har vært i rampelyset i over 40 år, fra han fortalte om sine problemer med å finne seg sjæl til han ifjor sammen med forfatter Erik Fosnes Hansen gikk tilbake til røttene sine på Grorud med albumet "Neste Stasjon Grorud".

Kalviks karriere har tatt forskjellige retninger. Til å begynne med var han ren visesanger som en del av Visebølgen som skylla over landet fra 1969 og utover de første årene på 70-tallet. Så rundt 1980 fikk vi se popartisten Finn Kalvik da han kom under vingene til ABBA-Benny Andersson som produserte albumene "Natt og Dag" og "Tenn Dine Vakre Øyne" i 1981 og -82. Siste plassen i Eurovision i 1981 med egentlige vakre "Aldri I Livet" skal etter sigende vært tungt å svelge for Kalvik. Men han kom tilbake og har holdt seg aktuell med jevne plateutgivelser opp gjennom årene.

Samlealbumet "Fra A til nÅ" fra 1993 med Finns 40 beste låter fram til da er det jeg har med han utenom "Neste Stasjon Grorud". Derfor blir dette et lite dykk i Finn Kalviks karriere fra debuten 1969 og til 1993.

Og jeg kan ikke anna enn å starte med "Finne Meg Sjæl":


Ralph McTells "Streets of London" er legendarisk og Kalviks norske versjon "En Tur Rundt I Byen" er blitt legendarisk i Norge:

Fra "ABBA"-perioden, "Natt Og Dag":


"På Flukt", engelsk versjon:


Grand Prixlåta "Aldri I Livet":


"Malene":


Dessverre finnes ingen sanger fra det eminente albumet Finn Kalvik laga sammen med Erik Fosnes Hansen ifjor, "Neste Stasjon Grorud". Der er det mange fine sanger, som "Der Togene Flyr", "Siste Stasjon Grorud", "Skrive Meg Vekk" og "Trostedreperne". Anbefaler sterkt det albumet!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar