mandag 24. desember 2012

Frøya


Bilde: Alf Øystein Støtvig/VG

På sjølveste julaften har jeg kommet til Frøya, en norsk countrysanger som før brukte sitt ordentlige navn Frøydis Skinnarland. Men for få år siden skifta hun altså artistnavn til Frøya da hun kom ut med albumet "Jenta Fra Landet".

Her er det dessverre lite originalitet, for det meste utenlandske tekster oversatt til norsk (fra f. eks. Gretchen Wilson, Martina McBride og Kikki Danielsson) og cover av så forskjellige artister som 50/60-tallsstjerna Inger Jacobsen og dansebandartisten Geir Arne Hansen samt cover av Lily McCanns "I Wanna Fall In Love". Jeg vil vel karakterisere dette som dansebandcountry. Fjernt fra artister som Ida Jenshus, Rita Eriksen, Becca og Benedicte Brenden, som leverer norsk country med sjel.

Uansett, jeg har funnet en sang som jeg tror er original, men kan ikke si det sikkert siden jeg sitter i Molde og ikke har CD-en tilgjengelig. "Dans i Kveld" finner jeg imidlertid ikke på YouTube.....

Men Frøya skal ha for at hun løfter fram Martina McBrides meget sterke "Concrete Angel" og at hun i den norske versjonen beholder den alvorlige tematikken:


Som en vil se i kommentarfeltet under videoen er det høyst delte meninger om denne versjonen av Martuna McBrides kanskje viktigste sang.

Tittellåta er fornorsking av Gretchen Wilsons "Redneck Woman":


Frøya har kommet med ihvertfall to album etter denne, og jeg vet da ikke om hun har kommet med mer originalmateriale. Etter mitt skjønn er det nettopp det hun må gjøre for å kunne få kredibilitet i hele det norske countrymiljøet, og ikke bare hos de som sverger til dansebandcountryen.

Men det skal sies at Frøya har suksess. "Jenta Fra Landet" lå 11 uker på VG-lista med 6. plass, mens oppfølgeren "My American Dream" (der tittellåta er den eneste på engelsk) faktisk gikk til topps på albumlista i sin 3. uke. Så at det er marked for Frøyas musikk er ihvertfall sikkert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar