torsdag 17. desember 2020

Årets sanger 2020: 100 - 91

Da er det på tide å begynne min nedtelling av Årets sanger 2020. Et år som har vært meget spesielt, noe som også har gitt seg utslag i hvilke sanger som har berørt meg. Pandemien har gitt oss noen sanger vi ellers ikke hadde fått og noen av de er på lista. Vi har hatt et år der rasisme har vært skikkelig på dagsorden etter politidrapet på George Floyd i Minneapolis i mai. Og vi har hatt tidenes viktigste presidentvalg i USA der flere artister har sagt sin hjertens mening gjennom sin musikk om han som heldigvis snart skal forlate Det Hvite Hus. Kort sagt, tekster med et budskap utover det å underholde har preget året, og det har også gjort seg utslag i hvilke låter som har berørt meg mest.

Så her er de altså, 100 sanger som jeg vil ta med meg fra det vanvittige året 2020, 10 om gangen. Jeg tør ikke love et innlegg om dagen de neste 10 dagene, men jeg må være ferdig til 30. desember, all den tid jeg nyttårsaften skal skrive om de albumene som har gjort størst inntrykk på meg i år.

 

100. Hot Country Knights feat. Travis Tritt - Pick Her Up

Hot Country Knights er sideprosjektet til Dierks Bentley der han og bandet kjører en 90-talls nostalgi med et smil om munnen. Og jammen har vi også trengt ei slik plate i år med blott til lyst-musikk. Her har Bentley fått med seg ringreven Travis Tritt i en aldeles herlig livat låt som setter meg i perlehumør.

99. Ingemars & Anne Nørdsti - Vi ga nån falske løfte


At CD-salget ligger nede har gått hardt ut over danseband-musikken og det er egentlig bare de største navnene som gir ut plater nå. I tillegg har pandemien gjort at ingen band har vært på veien siden mars. Men Ingemars ga ut album i år, "Rekti venner" og fikk med seg en annen av de store, Anne Nørdsti på denne fine sangen her.

98. Ilse De Lange & Michael Schulte - Wrong Direction

Ilse De Lange var med på å gi meg kanskje den fineste countrysangen jeg har hørt da hun sammen med Waylon og The Common Linnets ble nr. 2 i Eurovision 2014 med ultranydelige Calm After the Storm. På denne sangen har hun slått seg sammen med tyske Michael Schulte som smelta Europas hjerter med sin hyllest til sin avdøde far i Eurovision 2018, der han ble nr. 4. Det er blitt en søt og fin sang.

97. Drive-By Truckers - The KKK Took My Baby Away

Null turnering gjorde at Drive-By Truckers ga ut et album mer enn de hadde regna med i år. "The Unraveling" som kom ut en drøy måned før verden ble satt på pause var et eneste langt oppgjør med DT's USA og "The New OK" var ikke langt etter sånn sett. Men der ga de også plass til denne Ramones-klassikeren, en herlig låt rett og slett!

96. H.C. McEntire - High Rise


H.C. McEntires album "Eno Axis" synes jeg ble for ujevnt til at jeg omtalte det her på bloggen, men denne fine, litt slentrende saken skilte seg klart ut i positiv retning. Så jeg kommer nok til å ha et øye med senere utgivelser fra henne. 

95. Benjamin Ingrosso - The Dirt


Eurovision 2018 ga meg et inntrykk av Benjamin Ingrosso som en artist med glatt popmusikk. Vel, her overrasker han med en poplåt med substans og med en viktig tekst om å lytte til sin mor og ikke tråkke feil og havne i et kriminelt miljø. 

94. David Mayfield - Blacksmith At Bull Run

En perle denne sangen fra David Mayfield. Om gutten som så på det å bli soldat som en måte å komme seg vekk fra en kjedelig tilværelse som smed, og som reiste i krigen til tross for kjærestens bønn om å bli. For seint innser han at han burde ha blitt der han var....

93. Los Coast feat. Gary Clark Jr. - A Change Is Gonna Come

 

Drapet på George Floyd aktualiserte denne Sam Cooke-klassikeren, og dette er en sterk versjon. En forandring må komme, en forandring som jevner rasismen med jorda.  

92. Jason Isbell and the 400 Unit - Overseas


Jason Isbell og hans band med en ny sterk plate i år, han er virkelig noe av det beste Nashville har av låtskrivere. Her på nydelige Overseas synger han om lengselen etter kona Amanda Shires når hun er ute på turné.

91. zalagasper - Box


Denne slovenske duoen bergtok mange med sin meget stillferdige og introverte pop under Eurovision 2019. Her er de på engelsk med en popperle som for meg er mer tilgjengelig enn Eurovisionlåten deres. Rett og slett en sang full av lavmælt sjarm dette her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar