onsdag 18. desember 2019

Årets låter 2019: 81 - 95


Illustrasjonbildet er coveret til My Darling Clementines EP "Country Darkness Vol. 1" der en av låtene er med på dagens del av min låttoppliste for i år.

Da er tida for å oppsummere musikkåret 2019 kommet. Og sjøl om jeg prioriterer å anmelde albumutgivelser er det ikke til å legge skjul på at det i strømmingens tidsalder går mer på låter enn album. Jeg er litt ambivalent til det, for jeg er av de som setter pris på det gode albumet, den gode musikalske helheten som artisten legger for dagen. Men samtidig er det enkeltlåter som treffer meg og berører meg. I år har jeg hatt ei spilleliste på Spotify der jeg har lagt til låter som har gjort nettopp det, berørt meg på en eller annen måte. Til slutt ble det 95 låter, så hos meg blir det ingen Topp 100, det blir en Topp 95 :)

Jeg har bestemt meg for å legge ut 10 og 10, bortsett fra nå i første innlegget der jeg tar de 15 sangene fra 81 til 95. Og la meg skynde meg å legge til at etter de 10 - 15 første så er rekkefølgen litt tilfeldig. Men uansett, det er de 95 nye låtene av året som har berørt meg mest av de 1992 Spotify mener jeg har hørt på i år....... Og forresten, topplista mi hva album angår kommer når denne nedtellinga her er ferdig. Albumlista vil senest bli publisert på nyttårsaften.

Så, da kör vi (for å spare plass er linken til videoen i overskrifta til hver omtale. Men når jeg går over fra 10 låter pr. innlegg fra neste innlegg av blir videobildet lagt inn):

81. Molly Alphabet - For the Birds

En behagelig countrylåt om det å mate fugler. Men ikke hovedsakelig for fuglenes del, men for ens egen del.

82. Cody Jinks - Where Even Angels Fear to Fly

Cody Jinks er en av årets artister for meg. Texaneren er helt uavhengig og ikke knytta til noe plateselskap. Men likevel gjorde han det kunststykket å komme ut med to atskilte album med en ukes mellomrom i oktober. Det er mange sterke låter på disse to platene, ikke minst denne fra album nr. 2 "The Wanting". Et sted der tilmed englene er redd for å fly over er ikke et sted for hvemsomhelst......

83. Jahn Teigen - Ikke Som Alle Andre

Vårt nasjonale ikon Jahn Teigen sliter med skrantende helse, men var likevel i studio i år og spilte inn denne nydelige sangen. Og det er så godt å høre at dette er den Teigen vi alle er glade i, og med en sang med god livsfilosofi i den travle tida vi lever i nå.

84. Kim Lenz - Hourglass

Rockabillydronninga Kim Lenz viste med årets album at dette er en sjanger som også hører hjemme i 2019. Dette er en kul låt som både er moderne i snittet, men som holder rockabillyens tradisjoner ved like.

85. Chuck Mead - Billy Doesn't Know He's Bad

Det tidligere BR5-49-medlemmet Chuck Meads tankevekkende låt om hvordan det går når et barn blir utsatt for omfattende omsorgssvikt.

86. My Darling Clementine - I Felt the Chill Before the Winter Came

Et av mine musikalske høydepunkt i år var å oppleve mine engelske countyryyndlinger Michael Weston King og Lou Dalgleish i My Darling Clementine live på Interstate 19 - festivalen på Vulkan i Oslo siste helga i januar. Deres store prosjekt i år har vært den første av to EP-er med deres versjoner av Elvis Costellos countrylåter, og til det prosjektet fikk de med seg en av Costellos musikere Steve Nieve. Som vanlig ble det vidunderlig musikk ut av dette, og denne herlige låten er ikke den eneste fra EP-en som er på denne lista.

87. 8Kids - Dein Zuhause

En av oppdagelsene mine på metalfronten i år har vært tyske 8Kids. Og ikke minst denne sterke låten og videoen som trekker linjene fra fascist-, nazist- og kommunistdiktaturene fra det forrige århundre og fram til den utviklinga vi har i dag der ytre høyrekrefter er på sterk frammarsj over hele den vestlige verden.

88. Ags Connolly - Say it Out Loud

Det er mye bra i engelsk country og her er Ags Connolly med en nydelig låt om barmøtet med en mann som nettopp har opplevd at ekteskapet har gått fløyten.

89. Emily Mae Winters - How Do You Fix A Broken Sun

Vi er fortsatt i England og dette er en sterk sang fra en kvinne med en ditto sterk stemme.

90. Morganway - Hurricane

Det engelske kvartetten fullføres med Morganway som leverte et sterkt debutalbum i år. Praktfull vokal og fengende, deilig musikk på denne låten her.

91. Janne Hea - Lost in Time

Norske Janne Hea kom med et nydelig album i år. Og denne historien om en ung kvinne som ikke fikk det livet hun burde ha fått gjør inntrykk.

92. Judy Collins, Jonas Fjeld & Chatham County Line - Mountain Girl

Folkikonet Judy Collins slo seg sammen med Jonas Fjeld og hans frender i Chatham County Line og laga et utsøkt album. Dette er den låten på skiva som jeg ble mest glad i. Umulig å høre at den godeste Judy Collins har runda 80, dette er klokkeklart og nydelig.

93. Scarlet Rebels - Heal

Walisiske Scarlet Rebels med en aldeles nydelig heavyballade om det å stille opp for en venn eller kjæreste som sliter.

94. Lucy Spraggan - Thanks for Choosing Me

Jeg vurderte skotske Lucy Spraggans album for året, men fant det for ujevnt til å nå opp. Men en låt skilte seg positivt ut, denne nydelige kjærlighetssangen med et aldeles sobert refreng.

95. S!sters - Sister

Jeg falt helt for denne låten da den vant den tyske uttakinga til Eurovision. Det var den framføringa som bare tok meg helt og etterhvert også budskapet om at kvinner må stå sammen som søstre og ikke se på hverandre som konkurrenter. De gjorde det heller dårlig i Israel, og den falma litt for meg etterhvert. Men den fortjener å komme med på lista pga. det sterke inntrykket denne framføringa gjorde på meg.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar