onsdag 25. desember 2019

Årets låter 2019: 11 - 20


Illustrasjonsfoto: Shawn Williams.  Foto: ukjent. Henta fra finditfondren

11. Shawn Williams - If You're Gonna Leave


Ved siden av AWS var Shawn Williams min store oppdagelse i 2018. Den New Orleans-baserte artistens album "Motel Livin'" var en monumental utgivelse i mine ører og jeg kåra det til Årets Album for ifjor. Det er noe av det råeste albumet jeg har hørt på mange år og Williams rett og slett briljerte i et sjangerovergripende album. Men hun lever nærmest fra hånd til munn som artist og for å kunne gå i studio må hun samle inn penger fra venner og fans. Så også i år der hun fikk råd til å spille inn denne låten her, som forhåpentligvis blir første smakebit på et nytt album. Og det er jo fra sånne artister, som virkelig må kjempe for å få gitt ut musikken sin, at du finner gull. Denne sangen her er nydelig skrevet og nydelig framført. Måtte bare Shawn Williams bli oppdaga snart, talentet er skyhøyt, formidlingsevnen er formidabel.

12. Michaela Anne - Somebody New


Var Shawn Williams en av mine store oppdagelser ifjor så er Michaela Anne det i år. Hennes album "Desert Dove" er et av de aller beste jeg har hørt i år fra en artist med sitt helt spesielle lydbilde og en egen evne til å lage en behagelig stemning rundt låtene sine. Dette er et av mange høydepunkter på denne skiva.

13. Ida Jenshus - Heartland


Vår egen Ida Jenshus kom ut med et glimrende album, "From This Day On" i høst og jeg fikk oppleve henne to ganger live i år. Først med fullt band på Interstate 19 - festivalen på Vulkan i Oslo siste helga i januar og så solo i Thamspaviljongen på Orkanger nå i november. Der fortalte hun om bakgrunnen for denne nydelige låten her, som er en reaksjon på muren Trump vil ha bygd på grensa mot Mexico. Hun bodde på en gård utenfor Nashville i deler av skriveperioden til dette albumet, med mange Trumpfans rundt seg.

14. Jeremy Ivey - Diamonds Back To Coal


Det var videoen som fikk meg til å skjønne denne låten her. Om et samfunn som er blitt så absurd at vi bare går forbi et lite barn som sitter inne i et bur i fortauskanten. Virkelig tankevekkende, og fordømt godt skrevet og framført av mannen til Margo Price, en av mine virkelige store favoritter.

15. Michaela Anne - Tattered, Torn and Blue (And Crazy)


Igjen et mesterverk av Michaela Anne. Ikke anna å si enn at jeg har falt helt for hennes musikk.

16. Ryan Farmer - Amelia


Det skal Trump ha, han har gitt inspirasjon til mye god musikk og ditto gode tekster om det samfunnet han har skapt. Ikke minst har Mexicomuren fått flere til å skrive, ikke bare Ida Jenshus, men også mange i hans eget land. Som Ryan Farmer, med denne tankevekkende sangen om en desperat jente fra El Salvador.

17. The Highwomen - Wheels of Laredo


The Highwomen med en vakker sang om barna som på grensa mellom Mexico og USA blir atskilt fra sine foreldre. Skrevet og framført av Brandi Carlile, opprinnelig utgitt av Tanya Tucker hvis album for året ble produsert av nevnte Carlile.

18. Rodney Crowell - The Border


Og når Rodney Crowell i år kom med et konseptalbum om Texas var en grensesang sjølsagt med. Om en grensevakt som må gå med skuddsikker vest hele tida og som må se gode venner gå i fengsel fordi de bare har gjort det de følte var rett.

19. Hatari & Bashar Murad - Klefi/Samed


Islandske Hatari var de eneste deltakerne i årets Eurovision i Israel som minte verden om folket som får sitt land okkupert av israelerne. De fikk også mye kritikk fordi de deltok, men den stilna da denne låten og videoen kom ut uka etter Eurovision og verden fikk se hva de også hadde brukt tida på under oppholdet. Et besøk på Vestbredden og et musikalsk samarbeid med den skeive palestinske artisten Bashar Murad. Ikke bare er dette en stor støtte til palestinernes sak, det er også et stikk til stereotypiene om skeive som hersker i det palestinske samfunnet. Rett og slett mesterlig!

20. Tove Bøygard - Småkårstestament


Jeg tør påstå at Tove Bøygard er en av de viktigste artistene vi har i Norge i dag. Hun gir oss den musikken vi trenger å høre og i sine tekster sier hun ifra om urett som gjøres mot de som sitter nederst ved samfunnets bord. Konserten med henne og Jørun Bøgeberg på Antikvariatet i Trondheim 11. mai var en av mange store musikkopplevelser for meg i år. Konseptalbumet "Jord" som kom digitalt på nyåret (gitt ut fysisk i desember- 18) har flere vakre og tankevekkende låter hvorav to gjorde et spesielt inntrykk. Den første av de er denne hyllesten til faren, hverdagshelten som bygde opp småbruket på Skrindo slik at det kunne brødfø en familie, sammen med jobben på bygdas hjørnesteinsbedrift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar