søndag 22. desember 2019

Årets låter 2019: 41- 50


Illustrasjonsfoto av Rod Picott. Foto: Thebluegrassituation.com

41. Cody Jinks - Yesterday Again


Cody Jinks kom altså med to album med en ukes mellomrom i oktober, og der var det mange perler. På det første, "After the Fire" er det to sanger som gjorde spesielt inntrykk. Yesterday Again er om når en har hatt en krangel, men funnet tilbake til hverandre igjen og en våkner opp morgenen etter og ønsker å få oppleve den gode stemningen igjen.

42. Cody Jinks - Think Like You Think


Dette er en gripende låt om det ikke å klare å leve opp til det en egentlig tror på og ikke klarer å være den en ønsker å være ved å drikke for mye alkohol og ikke klare å være det gode forbildet en egentlig vil være overfor sine barn. Sterk tekst som gjør inntrykk.

43. Carson McHone - Sad


Carson McHone er også en artist jeg var så heldig å få oppleve live på den intime lille scena på Moskus i Trondheim. En sang om tristhet, men etterhvert med fengende musikk. En kunstnerisk og tankevekkende video.

44. Rod Picott - When You Are Alone


Rod Picott opplevde jeg også på Moskus i høst. Ifjor kom han med et velvoksent album med 23 låter. Etter det gjennomgikk han en tung periode i livet med bl. a. alvorlig hjertesjukdom og han spilte inn et nedstrippa album, "Tell the Truth and Shame the Devil" alene hjemme bare med kassegitaren og munnspillet. Situasjonen var såpass alvorlig at han ei stund trodde at det ble hans siste skive. Jeg kjøpte plata etter konserten, men har ikke fått spilt den siden jeg ikke har en CD-spiller som fungerer. På Spotify er det bare lagt ut en bonus-EP med låter som ikke kom med, og dette er en av de. Nært og ekte om det å være alene. Fun fact: Rod Picott fortalte under konserten at en eks av han er Amanda Shires fra Highwomen, gift med Jason Isbell. Og han la til at han er en stor fan av Isbell og hans musikk. Så no hard feelings der i gården!

45. Anna Bergendahl - Ashes to Ashes


Jeg har det med å like de svenske Eurovisionbidragene som gjør det dårligst. Som Anna Bergendahl og This is My Life i 2010 som er den eneste gangen svenskene har stranda i semifinalen. Så jeg var glad for at Bergendahl var tilbake i MF-manesjen i år. Dette er en fengende countryinspirert låt som måtte veien om "Andra Chansen" for å komme til finalen, der den ble nr. 10 av 12. Det bryr meg lite, for blir jeg glad i en låt blir evt. plasseringer i MGP/MF/Eurovision uvesentlig.

46. Arja Saionmaa - Mina Fyra Årstider


Arja Saionmaa var også med i MF og sjøl om hun ikke gikk videre fra sin delfinale så viste hun på scena at hun som artist gikk utenpå alle de andre med sin tilstedeværelse og framføring. Også dette en deilig låt som jeg falt helt for og som lever videre hos meg.

47. Ella Hooper - Data Dust


Ella Hooper er rockeren som ble sist i "Australia Decides" med denne låten her. Men jeg ble forelska i den umiddelbart og jeg elsker den framdeles. Sjukt fengende og med en tekst om det å rømme fra den evige tilstedeværelsen på sosiale medier og ikke la verden få vite hvor en til enhver tid er. Herlig upretensiøst av en energibombe av en artist.

48. Sarunas Maciulis - Traukinys


Da er vi kommet til låten som er midt i haugen på min liste over låtene jeg likte best i år. Og for å være ærlig er det flere låter som er kvalitetsmessig bedre som er etter denne. Men likevel, jeg ble sjarmert i senk av denne upretensiøse karen her fra Eurovisionuttakinga i Litauen. Der har de med 48 låter som blir halvert til to semifinaler som igjen blir halvert til en finale. Sarunas hangla seg videre som den 6. og siste i sin kvartfinale og hadde sjølsagt ikke en sjanse i semien der en av dommerne var en pensjonert operadiva som så ut som en streng gammeldags skolefrøken. Men hallo, jeg digger dette upretensiøse og det at Sarunas ser ut som prototypen av en trønderrocker med en sang om tog, og på sitt eget fiktive språk. Jeg kan glatt se for meg DDE framføre en norsk versjon av denne. Herrrrlig! Jeg kom i kontakt med han og fikk vite at han faktisk har opptrådt et par ganger i Norge, bl. a. på samme sted og kveld som Finn Kalvik. Og at han har ei søster som er gift med en nordmann og bosatt i Moss!

49. Garrett T. Capps - Sunday Sun


Over til Texas og en countrysanger jeg oppdaga seint på året. Dette er en fengende deilig låt som er midt i hjertet av hvordan jeg vil ha country.

50. James Wesley Godwin - Coal Country


Da James Wesley Godwin ikke fikk oppfylt drømmen om en karriere som profesjonell innen amerikansk fotball tok han istedet opp gitaren. Og som oppvokst i Vest-Virginia ved foten av det sagnomsuste fjellpartiet Appalachene, med sine sterke musikalske tradisjoner har det vist seg som et klokt valg. Godwin kom i vår med et kruttsterkt debutalbum og jeg gleder meg veldig til hans konsert på Moskus 11. februar neste år. Denne sangen er om det å være fra Appalachene, der det fra kullgruvene ble utviklet materiale som ble bestanddeler i krigsmateriellet under D-dagen i Normandie som snudde 2. verdenskrig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar