fredag 20. desember 2019

Årets låter 2019: 61 - 70



Illustrasjonsfoto av Keiino. Foto; NRK


61. Midland - Every Song's A Drinkin' Song


Midland er en av artistene som gir håp for den kommersielle delen av countryen med sin suksess basert på å gå mer tilbake til røttene samtidig som de høres moderne ut. Denne her er herlig i så måte og har i seg alt en god countrylåt skal ha. Fengende og har de rette harmoniene. At det er det vi kan kalle ei drikkevise er heller ikke galt.

62. Simon James - I Didn't Know 


Engelske Simon James med en fengende sang som i uttrykksmåte gir meg litt Ghost Riders in the Sky-vibber. Rett og slett en herlig låt dette!

63. The HawtThorns - Come Back From the Stars


The HawtThorns fra California med en gripende sang tilegna en person som tok sitt eget liv i ung alder. Og i den ligger en oppfordring om å se hverandre og ta vare på hverandre.

64. Kim Larsen - Dagens Mand


Så hadde Kim Larsen mer musikk i ermet sjøl om han forlot denne verden ifjor høst. Noen måneder før spilte han inn ny musikk hjemme i sin stue. Og denne låten her er en underfundig kommentar til at vi blir et stadig mer likestilt samfunn, ihvertfall her i Norden.

65. Ulf Lundell - Ett Som Er Säkert


Uffe er blitt 70 i år, men er fortsatt en bråkete rebell som her uttrykker sin store frustrasjon over at høyreekstreme marsjerer i gatene igjen overalt i den vestlige verden. Dette er en kruttsterk advarsel om at vi ikke må sove, men ta opp kampen mot disse mildt sagt negative kreftene.

66. Bjølsen Valsemølle - Kjenne På Hat


Trond Ingebretsen er året eldre enn Lundell, men han og hans Bjølsen Valsemølle er fortsatt levende opptatt av samfunnet rundt seg. Dette er en sang som begynner med fortvilelse og spark til Israel og Sylvi Listhaug, en fortvilelse som fører til hat. Men etter mellomspillet snur hele stemninga og sangen avsluttes med at det ikke lenger er tid for hat. Det er tvert imot gleden og samholdet vi må fokusere på. Hatet må vi legge av oss.

67. Trond Svendsen & Tuxedo - This Is What We Do

Dessverre er ikke denne vakre sangen fra hamarsingen Trond Svendsen og hans Tuxedo på YouTube. Men det er en nydelig sang om en mann som er på vei hjem til jul med en spesiell gave til sin hjertes utkårede, en kvinne som ikke vet om all bagasjen han har med seg i livet. Let den opp på Spotify og la deg henføre! Jeg opplevde forresten dette bandet på Interstate 19-festivalen i Oslo i januar og de leverte et tett og herlig sett.

68. The HU - Yuve Yuve Yu


2019 ble altså året da av alle ting mongolsk rock kom på "alles" lepper, og det takket være denne gjengen her i The HU, et band som er opptatt av å ta vare på sitt lands kulturelle tradisjoner. Og det var egentlig de som motiverte meg til å reise til Tons of Rock i år der de leverte et aldeles glimrende og betagende sett. Heavy metal kombinert med mongolske folketoner er jo bare en uslåelig kombinasjon!

69. Suld - The Memory of Nomadism


Og fra The HU var ikke veien lang til Suld, også det et mongolsk band med vekt på egne musikktradisjoner i spann med heavy metal. Også dette aldeles sjukt bra!

70. KEiiNO - Spirit in the Sky


I år var jeg skikkelig stolt av vårt bidrag til Eurovision. Joik kombinert med moderne, eggende rytmer tok Europa med storm og hadde bare tlf. stemmer vært gjeldende hadde vi tatt en knusende seier. En trio med smittende glede i sin framføring gjorde at stoltheten over hva vi som land har av sterk kultur og musikkglede bobla over. Tusen takk Alexandra, Tom og Fred!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar