tirsdag 29. januar 2013

Jo Nesbø

 
Foto: Aschehoug. Bildet er henta fra snl.no

Da Jo Nesbø kom med albumet "Karusellmusikk" i 2001 fikk det bare en uke på VG-lista og en plateselskapssprett sa til VG: "Fin plate, men hvem vil kjøpe den?" Vel, jeg gjorde det, og i mine ører er dette et helstøpt album med mange utrolig fine sanger.

Jo Nesbø er en fremragende historieforteller og det er litt av noen historier han forteller i de  11 sangene på skiva. Ikke så rart da at Nesbø samtidig med albumet ga ut ei novellesamling som fortalte de samme historiene som sangene, da sjølsagt mer utdypende.

Den mest kjente sangen fra "Karusellmusikk" er radiohiten "Håp", noe av det nydeligste som er laget på norsk. Ja. vedkommende som har lasta opp videoen jeg presenterer den med her skriver kort og enkelt "Verdens vakreste norske sang":


Det er feil å kalle dette en De Derre-sang som h*n som lasta opp videoen har gjort. Sjøl om Jo Nesbø har framført den med De Derre på konserter så er dette altså fra Jo Nesbøs soloalbum.

Dessverre er ingen flere sanger fra albumet å finne på YouTube. Synd, for her er mange perler og sterke historier. Som "Rød karusell", om tivoliarbeideren som i sorg over at hans store kjærlighet Natasja velger en annen på tivoliet framfor han begår sjølmord med å henge løkka rundt halsen og feste den til karusellen før han setter den i gang etter at alle de andre har gått til ro etter rigging av tivoliet i Vardø. Eller "Gloria", om tyrefekteren som alle gjesper av fordi han pga. kjærlighet ikke tar noen sjanser. Men når hans store kjærlighet blir lovt bort til en rikmannssønn fra Sevilla har han ikke mer å tape og blir langt dristigere og med det publikumns favoritt. Men så en dag i Sevilla kastes en rose ned fra tribunen og han ser sin store kjærlighet rett før den neste oksen slippes inn........

"Penelope og Elinor", om fergeskipperen som både elsker sin kone Penelope og Elinor, som bor rett over fjorden på den andre siden av sambandet. Alt etter hvor han mønstrer av om kvelden sover han hos Penelope eller Elinor. Men så bygges en bro, Kongen kommer for å åpne den og Penelope møter Elinor......

Som sagt, Jo Nesbø har knapt sin like i det å fortelle historier og når jeg hører sangene ser jeg for meg handlingen. Rett og slett et veldig spesielt album å lytte til, og i mine ører noe av det beste som er laget på norsk.

I mangel på andre sanger fra dette albumet får dere Jo Nesbø og kompis Lars Jones som framfører Jokkes legendariske "To Fulle Menn":



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar