tirsdag 15. januar 2013

Hoola Bandoola Band


Bildet er henta fra jarlen.net
 
Sammen med Nationalteatern var Hoola Bandoola Band det fremste bandet i den svenske proggbevegelsen på begynnelsen av 70-tallet og da de var på høyden var de blant de bestselgende bandene i Sverige. Mikael Wiehe og Björn Afzelius var de mest fremtredende medlemmene og tekstene hadde et klart politisk, nærmere bestemt sosialistisk budskap. Kamp mot undertrykkelse, det å stå på de fattiges side mot de som har makta var meget viktig for Hoola Bandoola som tok sitt navn fra en Donald-tegnefilm på slutten av 40-tallet der termitter hadde et krigsrop som minte om "Hoola Bandoola". De andre medlemmene i bandet var Peder Clemmedson, Håkan Skytte, Povel Randén, Arne Franck og Per- Ove Kellgren.

Bandet ga ut seks album fra 1961 til 1976 hvis vi regner med "Hoola Bandoola Export" som kom før den offisielle debuten "Garanterad Individuell". Etter oppløsningen fikk jo som kjent Wiehe og Afzelius svært suksessrike solokarrierer, men i 1996 gjenforentes bandet og la ut på en turné med 50 konserter og 200000 besøkende. Et livelabum fra turneen, "Fö dom som kommer sen" ble gitt ut etter Björn Afzelius' død i 1999 og den har jeg. Her har vi de fleste av Hoola Bandoolas legendariske låter, med tekster som fortsatt er aktuelle.

Ingen mer enn "Victor Jara" siden nyheten kom i dag om at de ansvarlige for denne meget folkekjære visesangeren og Allendestøttespillerens grufulle død etter militærkuppet i Chile i 1973 endelig skal stilles for retten:


"Keops Pyramid":


"Juanita"

"Andersson & Co":


"Rocksamba":


Noen vil nok savne "Jakten På Dalai Lama", vel, den kommer når jeg kommer til Mikael Wiehe:) Ihvertfall er det ingen tvil om at Hoola Bandoola var et meget viktig band som virkelig satte dagsorden. Som sagt, mange av deres sanger er (dessverre) aktuelle den dag i dag.......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar