lørdag 26. januar 2013

Janelle Monáe


Bildet er fra popularcritic.com

Da jeg var i Spektrum på Nobelkonserten i desember-11 var sjølsagt Sugarland den eneste grunnen til at jeg var der. Men jeg fikk også en stor musikalsk opplevelse da den for meg ukjente Janelle Monáe fra Kandas, USA kom på scena. For et fyrverkeri av et show hun lagde, "she blew me away" for å si det på engelsk. Det er det beste uttrykket for den opplevelsen.

Da så Janelle Monáe var en av artistene på utescena på Romsdalsmuseet under Moldehjazz var en av grunnene til at jeg kjøpte 3-dagerspass der. Alle dagene flotte musikkopplevelser, men på onsdagen var Janelle Monáe siste artist. Hun kom påscena senere enn planlagt, og jeg hadde også billett til CL-kvalik mellom Molde og latviske Ventspils. Jeg fikk derforo bare med meg to sanger av en konsert som fikk en 6-er av Romsdals Budstikke dagen etter. I retrospekt så kunne jeg blitt og nøyd meg med 2. omgang av fotballkampen, for det var da alle tre måla kom.......

"The Audition" var Janelle Monáes første, uoffisielle album. Den ordentlige debuten var med EP-en: "Metroplis: Suite I" i 2007. Dette var en slags konseptskive som ga Monáe en Grammynominasjon for singelen "Many Moons" i klassen for Best Urban/Alternative Performance. Det var en EP som ga Monáe gode kritikker, men ikke særlig kommersiell suksess.

Her er "Many Moons":


"Mr. President" er en flott sang med en meget bra tekst:


I 2010 kom så Janelle Monáes offsielle albumdebut med "The ArchAndroid (Suites II and III)", et album som nådde nr. 17 på Billboards Hot 200 albumliste, flere gode kritikker og Grammynominasjoner. Et mektig album med hele 18 sanger som viser spennvidden i Janelle Monáes talent. Hun leker med flere sjangre og sjøl om det er en og annen sangen jeg synes er litt kjedelig så er hovedinntrykket meget bra. Dette er en artist som definitivt har gjort inntrykk på meg, og siden hun er bare 27 år burde hun ha en stor musikalsk framtid.

Jeg har fra dette albumet først valgt "Cold War":


"Mushrooms & Roses":


"Wondaland":


Til slutt: "57821" (feat. Deep Cotton):


Jeg håper at mange flere her til lands vil oppdage Janelle Monáe, for her har vi mye flott musikk i vente!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar