søndag 7. mai 2023

Eurovision Song Contest 2023 - De 5 store og Ukraina


Som vanlig har de de fem landene som bidrar mest til EBU-kassa friplass i finalen sammen med fjorårets vinner. Så her er hvordan jeg vurderer de låtene, samt litt synsing om hvordan jeg tror det hele går f.k. lørdag.

Frankrike – La Zarra – «Évidemment»

En låt som det bare er å nyte. Den mest stilige låten i år, og med den herlige, litt arrogante franske elegansen som ja, er bare så stilig. Låten i seg sjøl er erkefransk og er som fløyel i ørene mine. Vil ikke utelukke at den vinner, det eneste som kan være imot hos noen er at den kan være for fransk. Men ikke for meg, jeg elsker dette! Kan legge til at La Zarra har imponert stort på prøvene, og at hun nå seiler opp til å være en seriøs kandidat til seieren.

Karakter: 5,5/6 (7)


Italia – Marco Mengoni – Italia

San Remofestivalen var igjen fem kvelder med mange sterke musikalske opplevelser. Til slutt var det favoritten og 2013-vinner Marco Mengoni som stakk av med seieren og takket ja til å reise til Liverpool. Det skal sies at det var de jeg likte bedre i år, som Ultimo, Madame, Rosa Chemical, Elodie og Modà, men det betyr ikke at dette er en dårlig låt. Det er en fin og klassisk italiensk ballade framført av en av de aller beste landet har. Låten er trimmet ned tidsmessig da det i Sanremo ikke er en 3 minuttsregel, men dette er uansett bra. Men kan hende noe traust. Uansett, Italia holder nok oppe tradisjonen med plasseringer trygt på venstresida av resultattavla, ikke minst vil nok juryene sørge for det.

Karakter: 4,5/6 (18)


Blanca Paloma – «Eaea»

Artister som bærer navnet Blanca/Blanka sliter hos meg i år. Men der polske Blanka mangler absolutt alt hører jeg at spanske Blanca har en god stemme. Men det er også alt. For ellers er dette bare skrik og veldig lite annet. Jeg beklager, men dette er så langt fra min musikksmak som jeg kan komme, og for første gang i min 52-årige historie som ESC-fan fikk jeg en låt der fristelsen til å skippe den var nærliggende. Men jeg gjør det ikke, for jeg har stor respekt for den delen av spansk musikkultur som Blanca Paloma her bestalter. Det er bare det at mine ører ikke er skapt for dette. Sorry, Spania!

Karakter: 1,5/6 (35)


1.  Tyskland – Lord of the Lost – “Blood & Glitter”

Ty Tyskland vinner nok ikke i Liverpool,, men akkurat det bryr meg ikke, for dette er min største favoritt i år uansett. I utgangspunktet en helt grei og streit metallåt, men jeg er enkelt oppbygd sånn. Dette er midt i hjertet av det jeg aller mest liker av musikk. Det er så fengende, refrenget er trygt plassert i hjernen og går på repeat rett som det er. Det er et enkelt og godt budskap i teksten, vokalen til Chris Harms er akkurat så heavy som den skal være. Og jeg bare jubler over at Tyskland hadde baller til å sende metal til Eurovision. Og det er en låt og et band som har flertallet bak seg i hjemlandet, jeg har lest flere tyskere skrive at nå sender de noe som er deres eget og endelig noe de kan stille seg bak. Dessuten er dette et erfarent band som ga ut et album jeg ga toppkarakter før den tyske finalen, og som gikk rett til topps på den tyske albumlista. Og Chris Harms framstiller seg nærmest som en godslig bestefar som i sine uttalelser viser stor respekt for de andre deltakerne og nærmest tar de under sine vinger ved å presentere de en etter en i sosiale medier. Uansett bør dette gi Tyskland en anstendig plassering, forhåpentligvis på venstre side av poengtavla. 

Karakter: 6/6 (1)

 

Ukraina – Tvorchi – «Heart of Steel»

Tittelforsvarerern leverte den første låten til årets Eurovision da de holdt sin nasjo0nale finale allerede 17. desember, på en metrostasjon i undergrunnen i Kyiv. Av høyst forståelige grunner. Duoen Tvorchi, bestående av Andrii Hutsuliak og nigerianske  imoh Augustus Kehinde vant en overraskende seier med en helt grei poplåt. Til å begynne syntes jeg den var kjedelig, men den har absolutt steget noen hakk hos meg med tida, spesielt etter en oppgradering de gjorde nylig. Duoen leverte låten kloss inntil fristen og siden seieren kom litt bardust på de også følte de behov for å pusse på den. Noe som jeg synes de har lyktes bra med.

Karakter: 4/6 (20)


Storbritannia – Mae Muller – «I Wrote a Song”

UK fikk en etterlengta og solid opptur med Sam Ryders 2. plass i fjor, og det førte til at de ble arrangør av årets Eurovision siden vinnerne Ukraina av åpenbare grunner ikke kunne ta jobben på egen jord. Og det er tydelig at de ønsker å holde på den gode stimen, for dette er en kul, kompetent og fengende poplåt. Blir dette et bra show 13. mai vil det garantert bli en bra plassering igjen. Og det er bare nydelig at UK endelig tar Eurovision på alvor igjen!

Karakter: 5/6 (13)

 

Jeg har hele tida sagt at Finland kommer til å povinne, og det står jeg ved. Jeg fikk nemlig Rybakfølelsen da jeg så den finske finalen. Käärijä vant de internasjonale juryene og trengte 81 poeng fra folket, han fikk 467 ... Jeg tror nemlig at Europa og Australia er klar for litt finsk rett i fjeste-galskap. Cha Cha Cha kommer til å vinne seerne, og jeg tror at den er såpass populær hos juryene at han haler i land seieren. Men jeg tror nå at den hardeste opponenten blir Frankrike. La Zarra har imponert voldsomt under prøvene, og sceneshowet er så stilig som bare Frankrike kan det. S jeg føler meg trygg på at de to siste vi får se i skjermen påslutten av seeravstemninga er Käärijä og La Zarra, og at det blir finnene som drar det i land. 

Så tror jeg at Norge og Alessandra blir nr. 3 Queen of Kings er blitt den største hiten av alle årets 37 låter, det er en knallfengende låt og vi kunne hatt en bedre artist til å synge den enn Alessandra. Samla sett tror jeg det holder i lange baner til pallplass. Loreen og Sverige da? Jeg synes låten er opphauset, og jeg tror ikke hun når fram til folk i tilstrekkelig grad til å vinne. Jeg tror heller ikke den vinner hos juryene, det gjør Frankrike. Alt i alt tror jeg det ender med den sure 4. plassen. Og så tror jeg Ukraina og Østerrike kommer til å komplettere Topp 6. Ukraina fordi de fremdeles har mye sympati rundt om i Europa, samt at de er alene om å sende den typen låt, en kul R&B-låt som jeg tror juryene vil like. Østerrike har kjørt en genistrek med sitt bidrag, Poe-Poe-Poe kommer til å gå som en farsott over Europa og det får de betalt for gjennom en sterk plassering. Israel blir nok den størst5e konkurrenten om en Topp 6-plassering, da jeg ser at Noa Kirel og hennes låt slår an, sjøl om den ikke har vunnet meg. 

Ellers setter jeg utropstegn ved Tsjekkia og Storbritannia, som begge har spennende låter som kan gjøre det bra. Spesielt juryene vil nok sørge for at Italia igjen får en anstendig plassering. Flere holder opp Spania som en utfordrer, og sjøl om juryene vil like den tror jeg ikke den slår an hos seerne. Og sjølsagt håper jeg at Tyskland og Lord of the Lost sniker seg inn i Topp 10.

Uansett, om en snau uke har vi fasiten, og da er det ved inngangen til den store uka bare å si og ønske hverandre: HAPPY EUROVISION!!!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar