mandag 22. mai 2023

Dropkick Murphys - Okemah Rising

Dropkick Murphys kom ifjor høst med et knakende godt album der tekstene var av Woody Guthrie. Og sannelig har de nå kommet med et album til, der tittelen viser til byen i Oklahoma der Guthrie ble født og vokste opp.

Musikalsk sett er skiva bygd opp som den forrige, det er akustisk og det er livat. Det går nesten for fort på et par låter, det er akkurat som bandet har overtenning. Men budskapene er viktige, og som jeg skrev sist, det er nesten litt trist at de er dagsaktuelle den dag i dag. 

Watchin The World Go By er om å observere at tiden og verden går sin gang fra en plass langt nede på samfunnets rangstige, men der en har vært med på å bokstavelig talt bygge ut framskrittet.

I Know How It Feels er Guthries solidaritetssang med de som faller utenfor, de som blir satt på gata fordi de ikke får endene til å møtes. Og en sterk oppfordring til arbeidere om å gå inn i fagforeninger og stå sammen om kravene:

Men det er en del fornøyelige tekster her også. Som Bring It Home, om han som en kompensasjon for at han er mye ute på livet bringer hjem stadig nye ting og remedier til fruen. Inntil han en morgen kommer hjem og finner en beskjed fra henne om at hun har dratt sin vei med alle tingene fordi ... Vel, hør selv! En låt der Jaime Wyatt er med på vokal for å fortelle fruens historie.


Så må jeg bare ta med Run Hitler Run der Guthrie og Dropkick Murphys raljerer med nettopp Hitler og Mussolini, og egentlig med enhver autoritær statsleder. Verden kommer etter dere, dere slipper ikke unna. Musikalsk sett er dette den herligste låten på skiva:

Ellers må fine Rippin Up The Boundary Line nevnes, der Jesse Ahern fra Asleep At The Wheel er med på vokal. Violent Femmes er også med på svært så livate Gotta Get To Peekskill.

Dropkick Murphys er et band som står Woody Guthrie nært, både musikalsk og politisk. De var og er begge et godt stykke ute på venstresida, derfor føles det som at dette er tekster som de like gjerne kunne ha skrevet selv. Men at de bringer Guthrie fram i lyset er høyst betimelig i en tid der autoritære og antidemokratiske krefter er på frammarsj, godt hjulpet av syke konspitrasjonsteorier om en dyp stat de skal "befri folket fra" ...

Som nevnt litt overtenning på et par låter, men igjen må jeg gi mye ros til Dropkick Murphys for et herlig prosjekt der tekstene og låtene til Woody Guthrie får et nytt og velfortjent liv.

Karakter: 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar