onsdag 5. april 2023

Eurovision sesong 2023: Låt 15 - 1


Da er jeg kommet til de 15 øverste på min spilleliste over låter jeg tar med meg fra årets Eurovisionsesong. Og her vil min musikksmak komme fram for alvor, for i år var det mye rock rundt om. Det gjenspeiler seg i min topp 15, samt Italia. Sanremo-festivalen er noe for seg sjøl, og ga meg igjen sterke musikkopplevelser, og mange låter som berørte.

15. Leo Gassmann - Terzo Cuore - Italia

Det som traff meg mest med unge Leo Gassmann under årets Sanremo var hans glede og entusiasme på scena, han viste med all tydelighet at han elsket å stå på den berømte scena. Såpass at han midt i en opptreden kysset kamera, akkurat som en målskårer på en fotballkamp. Og når låten også var fengende og god så ble det en match jeg ikke kunne stå imot.

14. Elodie - Due - Italia

Elodie er stil og klasse, og når hun kom med en stilig og fengende poplåt så var det bare å nyte. Dette er italiensk pop på sitt aller beste.

13. Rosa Chemical - Made In Italy

Rosa Chemical var ny for meg, men for en fest han laga med alle sine opptredener under Sanremo! Han toppa det på finalekvelden med å dra storstjernen Fedez opp på scena hvor han ga han et langt munnkyss mens Fedez' kone, som var i programlederteamet den kvelden stod og så på. Som Achille Lauro er han en infant terrible som er tatovert i ansiktet, bare for å ha sagt det! Men altså, dette var show, dette var party, og sjølsagt for drøyt for mange italienere. Men ikke mer enn at Rosa fikk en hederlig 8. plass i Sanremodebuten. Og altså, det er veldig synd at Sanremo tar ned videoene fra sjølve framføringene et par uker etter festivalen.

12. Lonely Spring - Misfit - Tyskland

Det var mye bra i Tyskland i år, og det unge poppunkbandet Lonely Spring traff meg skikkelig. Dessverre bomma de med stagingen under den tyske finalen, derfor viser jeg videoen istedet. Dette er kult, dette er badass, dette er diggbart!


11. Nicklas Sonne - Freedom - Danmark

Bare en ung TikToker fra Færøyene stod i veien for at Nicklas Sonne kunne ta rock til Eurovision for Danmark. Dette er en streit, rett fram rockelåt helt etter mitt hjerte, og jeg håper at dette inspirerer flere rockere til å bli med i Dansk MGP framover!


10. 2Farm - Atomike - Albania

Allerede i Festivali i Kënges i Albania rett før julefreden senka seg fikk vi en av de mest episke opptrednene denne sesongen. Disse tre karene i 2Farm rett og slett bergtok meg med denne framføringa og denne låten, og jeg ble lykkelig da det viste seg å holde til en knallsterk 3. plass i et meget godt felt.


9. From Fall to Spring - Draw The Line - Tyskland

Definitivt den mest hardtslående låten i hele sesongen, men det ble ikke finaleplass på From Fall to Spring. For partymusikeren Ikke Hüftgold var helt suveren i TikTokavstemninga blant seks artister om den siste finaleplassen i Tyskland. Og for vinnerne Lord of the Lost var det nok en liten fordel å slippe å få en rockelåt til i finalen som kunne ha tatt stemmer fra de. Uansett, det blir bare tankespinn, det viktigste for meg er at vi fikk en knall metallåt til i årets sesong. Inspirert av Blind Channel, men en del hardere.


8. Megara - Arcadia - Spania

At vi fikk rock i årets Benidorm Fest var en gledelig overraskelse, og Megara gjorde en kanonjobb med denne låten, som er fra et dataspill, noe som er tydelig i sceneshowet. En pulserende låt med en rå vokal, dette er bare rått og herlig. 4. plass ble det, hadde fortjent pallen!

7. Колискова - KRUTb

Så skal vi ned på en metrostasjon i Kyiv en uke før jul og den ukrainske finalen. Til tross for det skapte ukrainerne en mektig god finale, og nr. 2 ble KRUTb med denne gripende voggesangen til en liten gutt, der moren beroliger barnet med at faren er ute og kjemper mot de onde. Og at alt skal bli bra. Mer trengs egentlig ikke å sies, anna enn at en kan ikke unngå å bli berørt av dette.

6. Bedwetters - Monsters - Estland

Det var tre knallåter i årets Eesti Laul, og hvilke tre som kom til Gullfinalen var egentlig gitt. Bedwetters er jo et herlig bandnavn, og låten og showet deres er bare helt klasse. Og med det klart sterkeste riffet i årets sesong. I hvilket som helst annet år hadde dette vært en soleklar vinner, istedet ble det 3. plass.


5. Jann - Gladiator - Polen

Så stikker jeg hånda inn i vepsebolet som var den polske finalen. Der reglene ble endra rett før finalen slik at vi ikke fikk en Gullfinale med bare SMS-stemmer fra folket. Dette var den store folkefavoritten, og da Jann bare kom på 4. plass hos juryen brøt spetakkelet løs i salen. Spesielt da Blanka og hennes sukkersøte poplåt fikk flest stemmer av en jury ledet av Edyta Gorniak, nr. 2 for Polen i deres debut i 1994. Jann vant SMS-stemmene, men det var som nevnt umulig å slå Blanka med det forspranget, og vi er nå i en situasjon der polske fans ber folk ikke stemme på bidraget deres. Og der beskyldninger om bindinger mellom Blanka og juryen florerer. Jeg skal ikke utdype det mer, annet enn at med Gladiator så hadde Polen vært en vinnerkandidat. Ja, stagingen kunne ha blitt jobba mer med, vokalen også, men dette er en episk låt som jeg er sikker på kunne gjort det helt store i Liverpool.


4. Smash Into Pieces - Six Feet Under

Glem Loreen, glem Marcus & Martinus, det var Smash Into Pieces som var klart best i finalen i Melodifestivalen. Sverige tar aldri sjansen på å sende rock, men her hadde de i tilfelle sendt en kremlåt med et kanonband. Det ble pallplass, noe som skulle bare mangle, for dette var og er klasse!


3. Ollie - Venom - Estland

At jeg ikke har Smash Into Pieces på 1. plass av alle rockelåtene i årets sesong sier alt om hvilken låt og hvilket show Ollie laget i Eesti Laul. Uheldigvis var det Bedwetters han fikk med seg i Gullfinalen mot unge Alika og hennes rå stemme som tok pusten fra meg. For mot to rockelåter som stjal stemmer fra hverandre var veien åpen for Alika. Jeg er sikker på at Ollie hadde kommet meget høyt i Liverpool. Og for meg den mest episke rockelåten i Eurovisionuniverset på en god stund, Måneskin inkludert, for dette er rått og ekte, enkelt og greit!


2. Madame - Il Bene Nel Male - Italia

21 år gamle Madame, eller Francesca Calearo som er hennes navn er allerede en høyt respektert artist i Italia. Og hennes popularitet ble ikke mindre etter årets Sanremo, der hun fortalte historien til en sexarbeider i en låt der titttelen kan oversettes til: Det onde i det gode. Og det er her det er så innmari synd at videoene fra Sanremo nå er bak betalingsmur hos Rai, for hver framføring var til å få gåsehud av. Vi fikk se en artist som levde seg inn i teksten og ga alt hver gang. Etter hennes opptreden finalekvelden sa programleder og kunstnerisk leder Amadeus spontant: "Superstar!". Og når vi ser videoen, så er kunden hun synger om også en kvinne. Madame bryter barrierer i konservative Italia, og med sine opptredener i årets Sanremo bergtok hun meg langt inn i hjertet. At hun bare ble nr. 7 (av 28) og ikke kom til den avgjørende Gullfinalen forbeholdt de fem beste forteller bare hvilket nivå Sanremo ligger på, men uansett, jeg har fått en ny italiensk artist som jeg vil følge tett framover.


1. Ultimo - Alba - Italia

For Ultimo (Niccolò Moriconi) som ble nr. 2 etter Mahmood i 2019 var det ikke det å vinne som var det primære med deltakelsen i årets Sanremo. For han hadde et budskap som var langt viktigere enn det, et budskap om mental helse og om å kjempe mot sine indre demoner. Og som Madame var det helt tydelig at han ga av hele seg under hver opptreden. Spesielt etter den første framføringa var han preget, og jeg fikk klump i halsen og tårer i øyekroken. Som Örs Siklósi med AWS og Viszlát Nyár i 2018 klarte han å formidle emosjonene i en sang på en slik måte at jeg ble grepet sjøl om jeg ikke forstod språket. Og da har du gjort noe rett som artist tenker jeg. Alba betyr soloppgang, noe som videoen også bærer preg av. Samt det å flykte fra sine indre demoner. Jeg merker fortsatt at hver gang jeg hører denne låten så blir jeg berørt.


Så det var det, 46 låter fra årets sesong som jeg har med meg videre i livet, utenom de som skal til Liverpool. Jeg er glad for at jeg siden 2019 har omfavnet dette universet av nasjonale utvelgelser, og med det fått mye musikk som har berørt og beriket meg. Dette er i sannhet en skattekiste av musikk, og bare spillelista fra Sanremo er til å få vann i munnen av.

Til slutt, her er link til spillelista med alle de 46 låtene jeg har omtalt i denne serien.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar