lørdag 20. oktober 2012

Chely Wright



Chely Wright ble i 2010 den første countrystjerna som kom ut av skapet som homofil, eller lesbisk. Amerikanske countryfans er i stor grad konservative og dette vakte bestyrtelse hos mange av de og hun ble møtt med mange avskyerklæringer. Men for Chely Wright var det en dyd av nødvendighet. Hun så hvordan unge homofile og lesbiske ble traksassert i det amerikanske samfunnet og hun følte også at hun ikke kunne leve på en løgn lenger.

Chely Wright debuterte i 1994 med albumet "Woman in the Moon" og hun ble året etter kåra til "Årets nye kvinnelige artist" av ACM, Academy of Country Music. Sin første hit på "Top 40 Country Hits" fikk hun i 1997, "Shut Up And Drive": Jeg har den på hennes "The Definitive Collection"-album fra 2007:


I 1999 fikk Chely sin første nr. 1 hit med "Single White Female":


Jeg har også albumet "The Metropolitan Hotel" fra 2005, der har jeg henta "The Bumper of my S.U.V." Typisk amerikans patriotsang, javel, men det er også en flott tekst om at en ikke skal dømme folk utifra det første du ser:


Så kom Chely Wright ut av skapet som lesbisk i 2010 og med det kom også albumet"Lifted Off the Ground", og det er som jeg hører en ny artist her. Chely virker friere i stemmen, musikken har tatt et steg bort fra mainstream country. Hele albumet bærer preg av at vi her har en artist som endelig føler seg fri, både som menneske og når det gjelder musikalsk uttrykk.

Jeg vil først hente fram "Notes To the Coroner", en veldig sterk sang om en persom som vurderer sjølmord. En situasjon som mange homofile som ikke hart turt å komme ut av skapet har vært i. Her setter Chely ord på det, og som sagt, en meget sterk tekst:


En annen sterk sang fra dette albumet er "Damn Liar":


Jeg håper dere nå har fått øynene opp for en i mine øyne sterk og modig artist som jeg håper vil komme med mye mer flott musikk i årene som kommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar