mandag 11. desember 2023

ÅRETS TOPPLÅTER 2023: 60 – 41

 

AWS - Foto: H Tóth Gábor

Dette er altså det andre innlegget der jeg presenterer 85 låter som jeg liker meget godt fra i år, låter som har berørt meg på ulike plan. Rangeringen må ikke bli tatt helt bokstavelig, da hovedsaken er å framsnakke det jeg mener er 85 godlåter. Link til YouTube-videoer i overskriftene.

 

60. Suzi Quatro, KT Tunstall – Shine A Light

Suzi Quatro og KT Tunstall kom i år med det meget gode albumet Face To Face. En av de gode låtene derfra er denne her med en positiv tekst som er verd å ta med seg.

59. OLLIE – Get High

Vi var mange Eurovisionfans som mente at rockeren Ollie skulle ha vunnet den estiske uttakinga Eesti Laul med høyoktanlåten Venom (som ikke er med på denne lista fordi de estiske låtene ble sluppet mens vi ennå skrev 2022). På denne låten viser Ollie at han har mye å fare med og at han er en rocker med sterk energi i musikk og vokal. Han gjør et nytt forsøk i Eesti Laul 2024 med My Friend, og han er av flere framheva som den største favoritten til å vinne.

58. The Shootouts – Run For Cover  

Ohiobandet The Shooutouts kom i år med albumet Stampede, breddfullt med spenstig og leken country og western swing, musikk med mye energi. Denne her er en skikkelig gladlåt sånn sett, om en «maneater» som det er best for menn å holde seg unna.

57. Zach Bryan feat. Kacey Musgraves – I Remember Everything

Sensasjonen Zach Bryan ble i år den første uavhengige countryartisten siden 90-tallet som ble den mestselgende artisten i USA uansett sjanger, da han gikk til topps på den allmenne albumlista Billboard 200. Bryan har et komplisert forhold til mainstreamcountryen i Nashville, men han har til tross for det truffet en nerve hos amerikanerne. Denne duetten med Kacey Musgraves er bare nydelig og viser at Bryan har noe helt eget ved seg i musikk og uttrykksmåte.

56. Marílía Mendonca – Hackearam-me

I november-21 ble brasiliansk musikk ramma av en stor tragedie da den 26 år gamle ekstremt populære Marílía Mendonca omkom i en flystyrt på vei til en konsert. I løpet av sin korte karriere rakk Mendonca å bli en av Brasils mest folkekjære artister der hun med en sterk stemme frontet frontet sjangeren Sertanejo, som er den mest populære sjangeren i Brasil. Såpass at den har fått sin egen kategori under den amerikanske Grammy-utdelinga, og Mendonça har hatt sine nominasjoner der. Hun er også blitt et symbol på kvinnefrigjøring ved at hun slo gjennom til tross for en sterkt mannsdominert musikkbransje i hjemlandet. Fotballstjernen Neymar var blant de som uttrykte sin sorg på sosiale medier. I år kom en plate med uutgitte låter, og denne her viser med all tydelighet hvilket talent Mendonca var og hvorfor hun var så høyt elsket i Brasil. Hun etterlot seg en sønn på nesten 2 år da hun døde.

55. Haugland – Kommer Hjem

Sørlendingen Haugland kom i år med sitt debutalbum som soloartist, og det var en varm plate med mange nære og gode sanger. Jeg falt spesielt for denne her, om hun som vender hjem til røttene etter at livet etter at hun reiste ut ikke helt ble det hun så for seg.

54. Line Dybedal, Alexander Hoddevik – Voggesong

Nå i november ble jeg oppmerksom på albumet Line Dybedal ga ut i vår, et konseptalbum om det å leve med havet som nabo ute ved Stad. Flere varme og gode låter sentrert rundt forskjellige aspekter ved å ha havet så nært innpå livet. Denne her er om han som reiser ut på båten og blir borte fra partner og barn i mange uker og hvordan det oppleves for begge parter. Várt og vakkert.

53. Eide Olsen, Helene Mørk – Walk Away

Bergenseren Asgeir Eide Olsen solodebuterte i moden alder for to år siden og fulgte i år opp med et nytt solid album med låter som berørte, flere med viktige tekster. Denne her, sammen med Helene Mørk har en tekst til ettertanke.

52. Melody Moko – Jesus Year

Australsk country har mange gode artister, en av de er Melody Moko som jeg oppdaga i år med det fine albumet Suburban Dream. Dette er rett og slett en nydelig låt med betraktninger om det å være en kvinne som runder 30, livet som mor og behovet for å finne roen i livet.

51. Let 3 – Mama SC

Årets mest splittende Eurovisionbidrag ble servert av en gjeng middeladrende kroatiske menn som er mildt sagt meget kontroversielle i hjemlandet. Men de vant en suveren nasjonal seier med denne bitende satiriske låten retta mot vår tids Hitler i Moskva. Jeg skjønner hvorfor mange syntes dette var vel overdrevet, men jeg elsker Eurovisionbidrag som dette.

50. Ida Jenshus – Only Kindness Matters

Jeg har vært fan av Ida Jenshus helt siden hun slo gjennom som vinner av den eneste sesongen av «Lyden av lørdag» i 2007. Det har vært spennende å følge hennes musikalske reise disse årene, og hun treffer meg alltid med gode låter som berører på mange plan. Så også med denne låten med det gode budskapet om at eneste som teller er nettopp godhet mellom oss mennesker.

49. Toini & Rio Bravo – Slipping Away From Today

Toini Knudtsen har i nærmere 30 år vært kjent for sitt rockabilly-band Toini & The Tomcats. Med sitt sideprosjekt Rio Bravo ga hun i høst ut et album med reinspikka country der denne sterkt personlige låten åpner skiva. Om faren, som var en viktig støttespiller i hennes unge artistår og om hvordan leve med at han nå er rammet av demens.

48. Levi Henriksen & Babylon Badlands – Jeg lot det brenne

Levi Henriksen er kjent både som musiker og forfatter, og i denne låten problematiserer han det som mange artister plages med i løpet av karrieren, sceneskrekk. Men teksten kan også forstås som en advarsel om ikke å la seg brenne ut, men å stoppe opp mens det ennå er tid og helse igjen. En setning har brent seg fast: Du blir ikke borte før den siste som engang elsket deg dør.

47. Chris Holsten – Rekk opp hånda

Menns psykiske helse er heldigvis blitt satt på dagsorden av flere de siste årene, så også av Chris Holsten her. Han har fått mange tilbakemeldinger fra menn som føler seg sett av denne låten. En av de viktigste sangtekstene på norsk i år.

46. Ashley McBryde – Light On In The Kitchen

Ashley McBryde har tatt den lange, harde veien til der hun er nå som en respektert og elsket artist innen mainstreamcountryen. Hun er en kvinne som ikke glemmer hvor hun kommer fra og som har beholdt beina på jorda med mange viktige tekster, bl. a. om kvinnefrigjøring. Jeg har ikke helt kommet til bunns i denne teksten, men McBryde synger den med dypt alvor. Og jeg legger merke til setninga der hun sier at føler du deg feit så sitter det mest i hodet.

45. Dapunksportif – World Needs Therapy

Rockebandet Dapunksportif traff meg rett i hjertet i den portugisiske uttakinga til Eurovision med denne sterke frustrasjonslåten over den gale retninga verden går i. I don’t wanna live in a world full of hate er en setning som gjør inntrykk. I den nasjonale finalen ble de plassert sist av fagjuryene, men folket hadde en helt annen mening og hadde de helt oppe på 3. plass. Jubelen bandet viste over det fortalte meg at de følte at de hadde nådd fram med sin deltakelse.

44. Suzi Ouatro, KT Tunstall – Truth As My Weapon

En låt til fra denne fine duoen. En viktig låt om alltid å holde sannheten høyt. Et viktig budskap i en verden der negative krefter prøver å få oss til å tro på falske nyheter.

43. Bethany Cosentino – Outta Time

Som den ene halvparten av duoen South Coast hadde ikke Bethany Cosentino planlagt noe soloprosjekt. Men en stadig økende bekymring for hvordan verden ser ut, og da spesielt klima gjorde at hun følte et sterkt behov for å målbære disse bekymrinene. Det førte til albumet Natural Disaster, og jeg kunne sjølsagt ha valgt tittelsporet som er et sterkt innlegg i klimakampen. Men denne her er på mange måter like sterk, og så har den en beat som jeg bare elsker.

42. P!nk – TRUSTFALL

P!nk er også en samfunnsengasjert artist, noe hun viste i fjor med Irrelevant, en låt skrevet i sinne og frustrasjon over amerikansk Høyesteretts avgjørelse om å sette til side kvinners nasjonale rett til selvbestemt abort. Dette er tittellåten på et sterkt album hun kom med i år, med et viktig budskap som blir understreket av en knakende god video.

41. AWS – 2359

Jeg har med jevne mellomrom skrevet om min kjærlighet til det ungarske metalbandet AWS etter at de berørte meg langt inn i hjertet med monumentale Viszlát Nyár i Eurovision 2018. 5. februar 2021 døde vokalist Örs Siklósi av leukemi, bare 29 år gammel. Tiden etterpå brukte bandet til å bearbeide sorgen, gi ut de tre låtene de ikke hadde gitt ut med Örs på vokal, en stor minnekonsert i Budapest i september-22 og en minneturné. I år har ny musikk kommet med ny vokalist i Stefán Tamás, og sjøl om han har store sko å fylle synes jeg han kommer meget godt fra det. Denne låten her, med tittelen 2359 har en sterk symbolsk betydning for meg siden jeg i fjor ga ut min debutroman med tittelen 11:59 – Jeg vil være i livet. Jeg har ikke fått oversatt teksten, det holder på en måte med tittelen. Uansett er dette en kremlåt fra mitt favoritt metalband, og jeg gleder meg som en unge på julaften til det neste albumet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar