torsdag 13. februar 2020

MGP 2020: Finale


Da er vi bare to dager unna den store finalen i Melodi Grand Prix i Trondheim Spektrum og som ifjor skal jeg være tilstede. Og det er jo deilig å ha det nesten utenfor stuedøra og få alle mine gode venner i fanmiljøet opp hit for en to dagers MGP-feiring! Å være med i dette miljøet har gitt meg mye i form av gode vennskap og økt livskvalitet. Det å kunne dele en interesse og lidenskap med andre er uvurdelig for alle mennesker, det å føle at en er en del av en større enhet er bare godt. Jeg kjenner det også gjennom min andre lidenskap fotball, og alt det positive som hører med til supporterkulturen der.

NRK med MGP-sjef Stig Karlsen i spissen har virkelig truffet blink med opplegget i år. I anledning 60-årsjubileet har vi fått en 6 ukers lang fest med 5 delfinaler og jeg håper at suksessen gir NRK mersmak slik at dette kan bli malen framover. Det eneste jeg vil klage over er at vi ikke fikk rock. Med 25 låter burde det vært mulig. Vi ser at det er mulig i andre land, som f. eks. Island der metalbandet DIMMA sist lørdag tok seg til finalen der. At Stig Karlsen med sin rockebakgrunn bl. a. fra Kiss Army vil rette opp det neste år både håper og tror jeg.

Kvalitetsmessig står vi likevel overfor en råsterk finale der alle låtene ihvertfall én gang har fått minst 4 på terningen av anmeldere rundt om, og da tenker jeg i hovedsak på VG, Dagbladet og Aftenposten. Det er såpass mange sterke låter at denne rangeringa her har jeg tvilt meg fram til. Og jeg kan med hånda på hjertet si at jeg vil leve meget godt med at hvem som helst av mine åtte første vinner. Vel, her er min rangering. For en del varierer karakterene fra første vurdering, det er rett og slett slik at med flere lytt har sangene fått satt seg hos meg.

1. Ulrikke Brandstorp - Attention


Dette er en låt som har vokst kraftig hos meg og da spesielt etter at Ulrikke framførte den i delfinalen for Vest-Norge. Fortsatt mener jeg at det tar litt for lang tid før sangen tar av, men når den først gjør det så skjer det til gagns og jeg får ren ståpels, hver gang. Når Ulrikke går opp i stemmeleie blir det ren magi! Sangen har etterhvert fått et stort favorittstempel og jeg ser på reaksjonsvideoer fra fans ute i Europa at den ligger høyt. Når det er sagt så er ingenting sikkert, og mitt budskap til alle er å stemme med hjertet. Det er da vi får den rette vinneren!

Karakter: 5,5.

2. Didrik & Emil Sollie-Tangen - Out of Air


Denne likte jeg umiddelbart da den ble sluppet før andre delfinale. Det er en fengende og sterk låt med litt 90-tallsvibber, men det gjør ikke meg noe. For her er det to store stemmer som gir meg en deilig opplevelse. Sceneshowet ble kritisert etter framføringa i forbindelse med delfinalen for Østlandet. Det blir pussa på til finalen, men uansett er det musikken som gjør dette til en knallåt for meg.

Karakter: 5,5.

3. Kristin Husøy - Pray For me


Jeg mener dette er den beste av delfinalevinnerne, og igjen er det en klasselåt. 18 år gamle Kristin Husøy skal synge på hjemmebane på lørdag og hennes force er en sterk og distinkt stemme som sammen med Ulrikke er den beste av kvinnene i årets finale. Hun er sjølsikker og trygg på scena og har et minimalistisk sceneshow som framhever låten. Trondheim Spektrum vil koke hvis Kristin Husøy tar seg til Gullfinale lørdag, og da kan alt skje!

Karakter: 5,5.

4. Magnus Bokn - Over the Sea


Vinneren av den vestnorske delfinalen med en feelgoodsang med fele og både irske og vestlandske vibber. Med en ujålete artist og et like ujålete sceneshow blir det skikkelig god stemning av dette. Det er så godt at vi har et litt countryaktig låt i finalen og jeg ser ikke bort fra at Magnus Bokn blir blant de fire som tar seg til finalerundene på lørdag.

Karakter: 5.

5. Tone Damli - Hurts Sometimes


Tone Damli kommer med låt som er typisk henne og som hun gir bøtter med varme og kjærlighet bare ved å være den hun er i en enkel, men stilfull framføring. Jeg vil si at denne låten er bare god i alt sitt vesen og at den også kan være en vinnerkandidat.

Karakter: 5.

6. Rein Alexander - One Last Time


EDM er definitivt ikke min sjanger, men ingen regel uten unntak og Rein Alexander heva denne låten noe kapitalt med kanskje det sterkeste sceneshowet av alle til nå i årets MGP. Han gir alt og med sitt vikingimage skaper han virkelig noe helt spesielt på scena med sin kraftfulle stemme. Rein har mange fans, og også dette kan være en låt som kan være med og kjempe om seieren.

Karakter: 5.

7. Akuvi - Den Du Er


Den eneste norskspråklige sangen i finalen og Akuvi leverte en sjølsikker og stilig opptreden da hun presenterte den i forbindelse med den trønderske delfinalen. Den av låtene som er mest tidsriktig og med hooks som sitter. Behagelig å høre på og en outsider på lørdag.

Karakter: 4,5.

8. Raylee - Wild


Vinneren av den første delfinalen fra Agder har slått an internasjonalt og har fått mange fans med over 1 millioner strømminger og tatt inn på mange prestisjetunge spillelister. Derfor er dette en låt som ikke skal avskrives på lørdag. Ikke helt min gate og tydelig i fotsporene til de siste bidragene til Kypros der den første av de, Fuego oppnådde en sterk 2. plass og ble en kanonhit for Eleni Foureira. Men den er fengende og sjøl om den altså er 3. sist hos meg vil jeg likevel ikke grine på nesa om dette blir vår representant i Rotterdam i mai.

Karakter: 4.

9. Sondrey - Take My Time


Den av de forhåndskvalifiserte som jeg har lavest. En sjanger som ikke er den jeg hører mest på, men jeg hører at dette kan Sondrey til fingerspissene. Men jeg føler likevel at jeg blir vel likegyldig til dette her, som sagt det er ikke min sjanger og det spiller mye inn.

Karakter: 3,5.

10. Liza Vassilieva - I Am Gay


Musikalsk sett er denne låten sterkere enn den karakteren jeg gir den. Men for meg blir det ikke troverdig når vi har å gjøre med en artist som proklamerer at hun er skeiv uten å være det. Nå hevder mange at også homofile artister har gitt ut sanger om heterokjærlighet, men det blir et søkt poeng. For som oftest har de sangene kommet ut før artistene har kommet ut av skapet og de har derfor gitt ut sanger som plateselskap og fans har forventa av de. Den amerikanske countryartisten Chely Wright er et godt eksempel på det. Så for meg blir ikke dette troverdig sjøl om det aldri så mye er ment som en støtte til skeive spesielt og til det å elske den en vil generelt.

Karakter: 3.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar